Serviciul de Urgență 112 via SMS

Citeam astăzi un document ceva mai vechi, în care este descrisă modalitatea de alertare a serviciilor de urgență 112 prin intermediul serviciului de mesaje scrise, fiind oferite câteva exemple de implementare și descrierea tehnică a acestui proces.

Țări precum Regatul Unit, Olanda, Suedia, Estonia ar avea deja implementată această metodă pentru persoanele cu dizabilități. România nu.

Nu vreau să par răutăcios, dar totuși … Estonia? Estonia are până în două milioane de locuitori cu tot cu cei care au plecat în străinătate, dar are implementat un serviciu încă din 2012 pe care noi nici nu l-am dezbătut încă.

Prin 2011 a fost într-adevăr o astfel de inițiativă dar a rămas la stadiul de inițiaivă:

Persoanele cu deficiente de vorbire ar putea apela sistemul unic de urgenta 112 prin sms sau apeluri video, potrivit unei propuneri legislative inițiate de europarlamentarii Marian Jean Marinescu și Adam Kosa (euro-deputatul maghiar Adam Kosa este singurul membru al Parlamentului European care este surdo-mut).

Totuși, trebuie să ne gândim că nu numai pentru persoanele cu deficiențe de vorbire sau auz ar putea fi un serviciu util, ci și în cazurile în care nu poți apela la 112 pentru a nu fi auzit de către presupusul infractor. De exemplu, dacă o femeie este singură în casă și vede două matahale în casă, cotrobăind prin sertare, este absolut firesc motivul pentru care la două noaptea nu poți apela la 112 și să vorbești la telefon. Prin SMS însă, poți alerta serviciile de urgență cu privire la situația în care te afli.

Vodafone știu că era implicat activ într-o perioadă în tot felul de acțiuni cu Salvamont, deci mă aștept ca Vodafone să lanseze primul acest serviciu. Telekom avea și el acum mulți ani ceva pachete de SMS pentru persoanele cu deficiențe de vorbire sau auz, dar a durat numai vreo 2 ani campania.

usp_sms_sending

  1. Vodafone zic si eu ca ar scoate primul dar pana nu o sa avem primul caz la TV de persoana cu dizabilitati care a murit pt ca nu a putut contacta 112, nu de va întâmpla nimic

  2. Cosmote oferea printr-o asociatie sms-uri pt surdo muti

    Cristian Iosub