Sigurantapenet.ro – platformă de educare a utilizatorilor de Internet din România (infografic)

Trei sferturi dintre români se simt vulnerabili în faţa unui atac informatic

  • 70% dintre respondenţi admit că au divulgat informaţii personale prin e-mail
  • 30% dintre respondenţi susţin că au fost victime ale atacurilor informatice
  • Peste 90% dintre cei intervievaţi consideră că reușitele atacurilor cibernetice ar scădea dacă oamenii ar fi mai bine informați

StarTech Team lansează Sigurantapenet.ro, prima platformă de educare a utilizatorilor de Internet din România

Trei din zece români au fost victime ale atacurilor informatice, iar şapte din zece români se simt vulnerabili în faţa unui atac cibernetic, potrivit sondajului „Siguranţa pe Internet”, realizat în intervalul 9 – 13 martie 2017 de StarTech Team, lider al pieţei de soluţii şi servicii IT. Rezultatele sondajului relevă însă importanţa pe care o au accesul la informaţie şi educarea utilizatorilor de Internet pentru a limita acest fenomen. Astfel, peste 90% dintre intervievaţi consideră că reușitele atacurilor cibernetice ar scădea dacă oamenii ar fi mai bine informați în legătură cu pericolele la care se expun pe Internet.

Comportamentul utilizatorilor este adesea vulnerabilitatea cel mai mult exploatată de către infractorii cibernetici. Astfel, peste 70% dintre respondenţi admit că au divulgat informaţii personale prin e-mail, iar 30% dintre aceştia susţin că au vost victime ale atacurilor informatice.

Cu toate acestea, respondenţii admit că ştiu despre amploarea fenomenului, peste 92% dintre aceştia fiind familiarizaţi cu termenul de „criminalitate informatică”, iar aproape 56% dintre ei se consideră bine informaţi cu privire la riscurile la care se expun atunci când folosesc Internetul.

Cât despre situaţiile la care se simt cel mai expuşi, 82% dintre respondenţi au menţionat riscul de infectare cu viruşi şi programe malware, iar 56% au menţionat furtul de date personale.

Cum navighezi în siguranţă pe Internet

În acest context, StarTech Team, prin StarTech Academy, program de formare a specialiştilor IT,  lansează Sigurantapenet.ro, prima platformă de educare a utilizatorilor de Internet din România, care pune accent pe protejarea împotriva fraudelor informatice.

„Securitatea informatică este cea mai importantă provocare a erei digitale în care ne aflăm, iar creşterea accelerată a fenomenului criminalităţii informatice, cât şi slaba conştientizare a riscurilor la care se expun utilizatorii de Internet au fost principalele argumente pentru care am luat această iniţiativă. Intrând pe Sigurantapenet.ro, utilizatorii vor afla cum să se protejeze atunci când navighează pe Internet, cum acţionează hackerii, care sunt vulnerabilităţile la care se expun copiii pe Internet şi programele dăunătoare pe care le folosesc zilnic”, spune Bogdan Tudor, CEO StarTech Team.

„Platforma poate deveni un instrument util şi pentru segmentul de business; companiile vor fi mai puţin vulnerabile la atacurile infractorilor cibernetici dacă angajaţii lor vor parcurge toate aceste module. Scade astfel factorul de risc asupra securităţii IT generat de angajaţi.  Este o investiţie de doar 30 de minute, cât durează parcurgerea modulelor şi susţinerea testelor. Însă, informaţiile pe care utilizatorii şi le vor însuşi, le vor oferi posibilitatea de a se feri de ameninţările informatice şi de a-şi proteja viaţa personală şi profesională”.

Platforma Sigurantapenet.ro cuprinde şase module de certificare. Fiecare modul are în componenţa sa un material video şi un suport de curs, urmat de un test care permite utilizatorilor să avanseze la modulul următor. După parcurgerea celor şase module, utilizatorii vor primi certificarea StarSafe şi o licenţă Kaspersky Internet Security cu opţiunea Safe Kids (12 luni valabilitate inclusă).

Sondajul „Siguranţa pe Internet” a fost realizat în intervalul 9 – 13 martie, pe un eşantion de 830 de respondenţi, cu vârste peste 18 ani, cu preponderenţă din mediul urban (80%), cu venituri medii şi peste medii.

Despre Startech Team

Startech Team oferă companiilor și angajaților acestora soluţii şi servicii IT axate pe îmbunătățirea productivității, eliminarea riscurilor și optimizarea costurilor IT. Rezultatele sunt obținute printr-o abordare proactivă a livrării serviciilor şi soluţiilor IT, implementarea și gestionarea soluțiilor de securitate sau prin diminuarea costurilor de administrare și operare. StartechTeam este rezultatul unui proces de 15 ani de evoluție a două companii: Class IT Outsourcing și Class IT Hardware. În prezent, 35.000 de angajați din peste 350 de companii se bazează pe suportul şi soluţiile IT livrate de cei 150 de specialiști ai Startech Team.

 

Recomandarea săptămânii
Gazduire web
  1. Mai pe mine ma frapeaza treaba asta apropo de sondaj: “cu venituri medii şi peste medii”. Cei mai vulnerabili la anumite atacuri sunt cei fara prea multa educatie, iar aia de regula au salarii sub medii. E drept ca fraudele elaborate se pot face doar pe cei cu venituri peste medii, dar totusi cand vorbim de infectii malware, furt de date si alte dinastea care nu presupun un prejudiciu financiar direct pentru victima atunci in randul alora care n-au fost inclusi in sondaj cifrele sunt cel putin duble.

    Cristian Iosub