Solidaritatea in online si real life

Am citit zilele trecute pe un blog (nu mai găsesc acum exact care) câteva exemple de “solidaritate” a romanilor. Știți voi, exact tipul ăla de solidaritate când te duci să îi spui șefului tău că nu e ok să stai 14 ore la birou iar colegii tăi te încurajează și sunt solidari. Dar nu vine niciunul cu tine 🙂

Exact tipul acesta de solidaritate l-am experimentat în ultimele zile. Aveam nevoie de o factura. trec businessul dintr-o țară în alta și momentan până definitivez toate formalitățile legale sunt blocat. Problema este că fără factură nu pot încasa. Așa că am început să bat pe la uși să găsesc o formă prin care un PFA, SRL … ceva ar fi putut emite o factură pt mine. Un amic a spus ca are PFA făcut de firma unde lucrează deci nu poate, altul cu un SRL are contul blocat de ANAF, un PFA cu care colaborez zilnic mi-a spus ca u il lasă contabila (WTF? avem același domeniu de activitate și plăteam eu toate taxele), un altul cu un SRL mi-a spus că nu cunoaste personal clientul deci nu poate … vreo 10 exemple de genul ăsta în total.

Așa că am lansat întrebarea și pe Facebook apelând la PFA-uri, crezând că ei ar fi mai deschiși la colaborări și făcut un 30€ doar pt că au emis o factură.

Capture

Rezultatul : zero like, zero share, zero comment, dar vreo 5 mesaje private. Unul dintre ele era de la o rudă ceva mai îndepărtată care fie vorba între noi nu am văzut-o niciodată. Sau cel puțin din câte îmi aduc eu aminte. Da, oameni cu care nu m-am întâlnit niciodată dar care urmăreau evoluția în online. Nu era ea nici PFA , nici SRL dar mi-a recomandat o persoană care m-ar putea ajuta. Din nou, un om cu care nu m-am întâlnit niciodată dar din solidaritate cu un alt onliner ar fi fost dispus să mă ajute. Nu vorbim aici de un kinder cu SRL ci de un om greu, cu un business multinațional pe spate.

Cam asta e cu solidaritatea noastră. Oameni cu care vorbești la telefon zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână dau înapoi atunci când ar putea să te ajute cu ceva cu care oricum nu aveau decât de câștigat. În schimb, oameni cu care nu m-am văzut niciodată dar apreciază ceea ce fac, sunt dispuși în secunda doi să sară în ajutor. Nu e prima oară când experimentez senzația asta. Există o formă de respect , de solidaritate să îi spunem așa între oameni de IT care nu poate fi reprodusă și real life…

Multumesc Alex

  1. afaceri .. ce sa mai :))

  2. Ai mailul meu. Sunt pfa. Cand ai nevoie, dai un semnal.

    Cristian Iosub