SPAM pe bloguri cu SmartAdLive

Întrebare

Vă întrebați oare cum mizeriile gen vivaSMS sau mai noul SmartAdLive ajung pe toate blogurile (de max 20 unici/zi) atât de repede? Vă întrebați de ce oare apar pe FaceBook maneliști înveliți în hârtii de 50 € spunând că sunt bani făcuți online?

Răspuns

Pentru că există siteuri de tipul celor din rețeaua Target Web, de tipul optimizare.biz sau advertoriale.eu.

Explicație

Poți să vinzi orice, chiar și rahat pe băț (rahatul este un aliment deci nu vă gândiți la prostii). Vor exista întotdeauna siteuri care să intermedieze promovarea rahatului pe băț. Așadar exemplul de astăzi vine din partea SmartAdLive care prin intermediul lui Iulian Ghișoiu (lumea spune că un personaj destul de dubios al online-ului) se va promova în blogosferă prin intermediul unor advertoriale plătite cu 5-6 euro (!)

De ce scriu aceste rânduri?

În primul rând pt ca să nu mai puneți botul la toate prostiile de advertoriale nemarcate cu (P) prin care este lăudat un produs în condițiile în care bloggerul ia bani pt articolul respectiv și nu are voie să își informeze cititorii nici măcar dacă este cea mai proastă aplicație de pe fața pământului.

În al doilea rând voi detalia mai jos ce este mizeria asta de SmartAdLive pe care piarizdele o vor iubi: raportează cifre mari, pe care nu le pot proba în mod direct iar șefii se vor tăvăli de fericire că afacerea este văzută pe 50k de telefoane mobile (or not).

Acum revenim la primele rânduri. Target Web, Optimizare.biz, Advertoriale.eu, Iulian Ghișoiu. Repetați după mine: Target Web, Optimizare.biz, Advertoriale.eu, Iulian Ghișoiu, SmartAdLive. Da, SmartAdLive este o aplicație promovata de Target Web. De aceea și prețul este atât de ridicat în comparație cu celelate spamuri promovate. În general un blogger ia 2€/articol din partea spamerului sponsorului.

Ce este SmartAdLive ?

Citez: SmartAdLive este noua atitudine a publicitatii! Pentru prima data in Romania, va oferim un nou suport publicitar, cu o penetrabilitate incredibila si posibilitati nelimitate. De asemenea membrii SmartAdLive pot genera venituri importante datorita sistemului binar ce va aduce o dezvoltare virala imediata. Numai când aud de sisteme binare, venituri rapide stând cu mâna în chiloți, deja în minte îmi vin cuvinte de tipul: caritas, amway, mlm, frauda, colectare date, vanzare date.

Este greu de definit exact schema piramidală (sistem binar cum e definita de ei) pentru că siteul nu are pagina de contact si nici număr de înregistrare ca fiind operator de date cu caracter personal in conformitate cu legislația în vigoare. Ceea ce deja ma face să mă gândesc de două ori înainte de a furniza vreo dată către ei. Bine, nici advertoriale.eu nu are numar de înregistrare deci ar colecta ilegal datele personale ale utilizatorilor, dar din cate văd colectează doar nume, prenume, email și adrese paypal. Fără să fie autorizați de Data Protection ! Amenzile sunt de câteva zeci de mii de lei dacă într-adevăr nu au număr de înregistrare pentru aplicația asta. Pentru că știți că Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal oferă selectiv autorizație. Nu oferă unei firme pentru un produs ca apoi firma să lanseze încă zece produse diferite dar să folosească același numar de înregistrare.

smartadlive.com-screen_2014-01-28_21-31-33

Concluzie

Este dreptul fiecăruia de a crede sau nu un advertorial nemarcat cu (P) deci scris neetic. Dar e mișto că atunci când cauți o informație pe internet găsești numai spamuri plătite, fără conținut real și păreri/informări complete din partea bloggerului.

Sfaturi

 • Nu fiți naivi.
 • Nu credeți toate articolele plătite pentru a pune într-o lumină bună un anumit produs.
 • Raportați la Data Protection orice site care colectează datele personale cum ar fi CNP (!) dacă siteul care le colectează nu are număr de înregistrare ca fiind operator de date cu caracter personal. Exemplu de formular de colectare este cel de la inregistrare : http://www.smartadlive.com/Quickregister.aspx
 • Dacă accesați siteuri ce vă promit o îmbogățire rapidă, gândiți-vă de două ori înainte de a furniza datele voastre. Pe smartadlive.ro de exemplu nici macar nu exista pagina de contact. Nu mai spun de politică de confidențialitate sau alte lucruri de gen. Nici pe smartadlive.com nu există o politică de confidențialitate dar este să spunem o chestie numită contact unde este doar o adresă de email si o adresă incompletă care este a unui bloc imens. Deci aveți de căutat câteva zeci/sute de apartamente.

 

 

Update 29 ianuarie 2014

Îmi aduc aminte când s-a făcut recensământul că se agitau toți prin media că de ce e nevoie să oferi CNP un recenzor. Dar se pare că peste 2000 de oameni nu au avut nici o problemă să ofere CNP unui site care promite dar nu informează complet. Mai jos este o captură chiar de pe siteul http://smartadlive.ro/?page_id=318

1. Am adaugat un nou camp  –  CNP –  VA RUGAM COMPLETATI in meniul My details /Profile
Acesta va deveni absolut necesar in colaborarea noastra viitoare, pentru identificare/modificare in cazul in care pierdeti/uitati parola sau raspunsul la intrebarea de securitate. De asemenea CNP-ul dvs va fi folosit in procedurile de plata (emitere facturi fiscale, etc)

Desigur, cei care comandă online un produs pe an și acela cu plata ramburs, vor pune botul. Hai să citim încă o dată: CNP va fi folosit pt a reseta parola contului? WTF?

Ceea ce trebuie să fie foarte clar este faptul că nu interferează businessul meu în nici un fel cu businessul lui deci comentariile gen troller, hatter intră direct în spam! Tot ce mă interesează este ca prostimea să nu pună botul la tentativele acestea ! Ce fel de tentative, pot decide numai organele abilitate de control. Dar din punctul meu de vedere personal este că avem de a face cu o posibila colectare ILEGALĂ de date personale într-un an electoral, mai ales că în spatele aplicației nu este Iulian Ghișoiu ci Vasile Burcin. Da, Vasile Burcin ! Ultima oară când am auzit de acest personaj era pe tema fetițe în București ( http://www.worldsbeststripclubs.com/club/babes/5291#club_details ) , avea o firma HRYSSO PROD (radiată) … niște mașini de vânzare, terenuri … oricum îl găsiți prin multe spețe pe la tribunal.

Dar nu asta e ideea, să cercetăm în amănunt viața sau greșelile din trecut ale cuiva. Sunt două întrebări principale pe care utilizatorul aplicației trebuie să și le pună înainte de a își face cont:

 • De ce aș oferi datele personale, adrese, CNP, conturi paypal etc unei firme ce le colectează ilegal? Cui vor fo vândute aceste date ulterior? Mai știu un primar de comună numit Burcin, care era membru pdl din câte îmi aduc aminte.
 • Telefonul este compatibil? Atâta timp cât mesajele publicitare sunt afișate la primirea unui apel telefonic, trebuie să aveți internet pentru a se conecta aplicația la server și să îi fie returnat mesajul publicitar. Să nu omitem influențarea duratei de viață a bateriei. Dar oare telefonul tău poate accesa servicii de date în timpul apelului (telefon clasa A) ?

smartadlive.ro-screen_2014-01-29_19-45-42

 

 

 

 

 1. Punct ochit Chisti. Nu ma intreba cum mi-am dat seama

 2. […] ce am citit articolul postat de Cristian Iosub la el pe blog parca am sarit si eu ca ars. Ma cum e posibil asa ceva? Cata prosteala din asta asa […]

 3. Am vazut si eu pe net cate ceva despre aplicatie si ma incanta ideea.Dar daca nu e intocmai legala treaba, prefer sa ma abtin. Mersi mult pt info cristi!

 4. […] țineți minte când spuneam în Ianuarie despre colectarea ilegala a datelor cu caracter personal din partea unui site dubios numit SmartAdLive? Iulian Ghisoiu s-a distanțat imediat de problema […]

 5. Care este numarul de autorizare ca operator de date personale?

  Cristian Iosub