Sper ca Visma Software să nu preia în totalitate SmartBill

Visma Software este pe cale să preia acțiuni din SmartBill, conform unor informații apărute în Ziarul Financiar. Visma este o companie norvegiană dar cu birouri și în România, mai precis chiar în Sibiu, orașul unde are sediu Intelligent IT (compania ce deține SmartBill Facturare, SmartBill Conta, Smart POS și alte produse conexe).

În prezent Intelligent IT are următoarea structură de acționariat: Radu Hasan – 12%, Ioana Hasan – 12%, Mircea Căpăţâna – 9%, Lucian Todea – 3%, Catalyst – 25%, Mayeduholding SRL – 16% , Smartholding SRL -16% şi Concentric (Gecad Group) – 7%.

La o primă vedere, anunțul este îmbucurător. Faptul că o companie din străinătate este interesată de un produs românesc (care nu este prezent numai pe piața din România ci și în străinătate), pare la fel de îmbucurător ca atunci când Fitbit a decis să cumpere Vector Watch. Totuși, pînă să stoarcem o lacrimă de patriotism, trebuie văzută structura acționarilor după vânzarea către Visma și cel mai important, cine are putere de decizie. O infuzie de capital îți permite să te dezvolți dar în capitalism toată lumea dorește profit iar pentru 800-900.000 euro SmartBill a mai vândut în trecut 25% din acțiuni, ceea ce mi se pare enorm de mult pentru o valoare atât de mică.

Visma poate veni cu putere de decizie și atunci poate afecta negativ tendința actuală de dezvoltare și performanța produsului. În termeni populari, de ce să strici ceva ce merge deja? Momentan sunt speculații, puțini au puterea lui Iulian Stanciu să se impună cu drept de decizie unui find de investiții și sper să fie cazul și la SmartBill.

La nivel de grup pare a fi un grup important Visma, în România au peste 500 angajați în Timișoara și Sibiu iar în regiune sunt destul de măricei.

      Cristian Iosub