Spray lacrimogen cu ardei iute

In primul rand niciun tip de spray lacrimogen nu e letal in sine, pentru un om sanatos. Doar daca persoana in cauza are anumite afectiuni (pulmonare sau cardiace de exemplu) poate avea efecte adverse pe termen scurt/lung, si in cazuri foarte rare poate cauza moartea. Dar spray-urile lacrimogene nu contin substante letale.

Sunt doua tipuri de spray lacrimogen disponibile pe piata din Romania persoanelor peste 18 ani.

1. Spray-urile lacrimogene pe baza de ardei iute (cu ocazia asta trebuie sa remarc faptul ca asocierea piperului este eronata. Este ardei iute, nu piper) . Spray-urile lacrimogene bazate pe ardei iute sunt cunoscute sub denumirea de OC (Oleoresin Capsicum) si au ca substanta de baza capsaicina, care e, pe scurt, cea care da iuteala ardeiului iute (chilli). Acesta substanta nu este letala (nu mori daca mananci ardei iute :)). Spray-urile lacrimogene bazate pe ardei iute (OC) au efect inflamator, cauzeaza inchiderea instantanee si involuntara a ochilor – ceea ce duce la orbire temporara si lacrimare intensa, irita pielea – ceea ce duce la usturime, irita caile respiratorii – ceea ce duce la tuse “seaca” puternica si secretii nazale (“curge nasul”).

Toate aceste efecte duc in mod logic la dezorientare, frica, fuga si, in cazul fortelor de ordine, usureaza imobilizarea (in scopul incatusarii de exemplu), sau usureaza imprastierea unei multimi. Spray-urile lacrimogene bazate pe ardei iute (OC) au acelasi efect si la om si la animale (caini, ursi etc.). Efectul dispare singur in cca 30-45 min. Capsaicina e insolubila, deci spalarea cu apa nu numai ca nu ajuta, ci inrautateste situatia. Stergerea cu un prosop indeparteaza substanta dar prelungeste senzatia de usturime. Spalarea cu sampon de copii (Johnson’s Baby) ajuta eliminarea substantei de pe fata si ochi, dar nu si din caile respiratorii. Singura metoda ramane sa rabzi 30-45 de minute pana iti trece.

2. Cele bazate pe anumite gaze sintetice, de multe ori toxice, numite CS / CN, CR. In trecut, nazistii foloseau in lagarele de concentrare gaze cu compozitii similare CR. Spray-urile CS / CN, CR sunt mai putin sau deloc folosite acum, au fost folosite mai mult in trecut. CS / CN au efect usor intarziat (dupa cca 5 secunde), cauzeaza lacrimare incontrolabila, dificultati in respiratie (senzatia de “nod in piept/gat”), usturime la nivelul pielii, tuse, stranut, ameteala, voma, stari psihologice de panica. E mai putin eficient asupra persoanelor in stare de ebrietate sau sub influenta drogurilor, care nu mai resimt durerea, iar efectul asupra animalelor e aproape nul – in timp ce OC (ardei iute) duce la inchiderea fara voie a ochilor, indiferent de rezistenta la durere a persoanei careia i se aplica, si are efect si asupra animalelor.

CS / CN sunt si toxice asupra organelor interne. CR e mult mai periculos, e similar gazului folosit de nazisti in lagarele de concentrare, e mult mai puternic, foarte toxic, efectele dispar in cca 40-60 zile, si e cancerigen. Din ce stiu nu mai e folosit inca de prin perioada aceea, anii ’30-’50. In concluzie, CS / CN sunt toxice, cateodata ineficiente, au efect usor intarziat, si nu au efect asupra animalelor. Iar CR din ce stiu in zilele noastre e interzis.

La ora actuala cel mai folosit si eficient e OC, bazat pe o substanta naturala, capsaicina din ardei iute (chilli), eficient in 100% din cazuri (datorita faptului ca duce la inchiderea involuntara si instantanee a ochilor), este eficient si asupra animalelor, iar efectele dispar dupa 30-45min. Marele avantaj este ca nu are efecte toxice pe termen lung nici asupra oamenilor nici asupra animalelor. Recomand OC, e cel mai eficient, are cel mai rapid efect, efectele dispar cel mai repede, si nu e deloc nociv. Posesia spray-ului lacrimogen OC e legala la persoanele peste 18 ani. Folosirea in scopul autoapararii depinde de la caz la caz.  Spray-ul lacrimogen bazat pe ardei iute e eficient instantaneu si dupa 30-45 min. efectul dispare complet; deci persoana careia i s-a aplicat nu poate cere despagubiri medicale, pentru ca nu are pentru ce.

Da, stiu, majoritatea romanilor sunt atat de smardoi incat li se ia suflul cand incaseaza doi pumni. In liceu era golanesc (aka misto) sa ne dam pumni in cap si sa ne tavalim pe jos, dar cand ajungi la o varsta, parca vrei ca totul sa se rezolve rapid si simplu. Daca ajunge astazi pe la Municipal un drogat , maro pe fata care plange intr-una, colegii de la sectia 18 stiu unde stau. De ceva vreme golanul tot se lua de lume pe strada, injura oamenii care nu vroiau sa ii dea bani si avea o placere nebuna sa dea capace la copiii de clasa I. Politia nu prea are ce face si nici nu parea genul de om caruia sa ii fie frica ca va manca diseara de la cantina vreunui penitenciar.

Solutia rapida si simpla: prins in fapt si parfumat un pic cu OC. Pentru exterior este recomandat spray-ul cu pulverizare “fog” (ceata), nu cu jet pentru ca daca drogatul scoate un cutit, ceva, sa ai timp si arie de retragere in care ar putea el intra .

Partea nasoala e ca ma ustura acum si pe mine nasul, degetele nu mai sunt maro pt ca m-am spalat de cateva ori dar daca duc mana la ochi, incepe sa ma usture. Gogul, alerga printre blocuri ca o gaina fara cap si sper sa nu dea masina peste el 🙂

  1. Lasă ca bine ai făcut. Am prins si eu unul din asta violent intr-o seara si l-am sprayat bine de tot. E aiurea sa te bati pe strada mai ales dacă ești cu prietena

  2. Am și eu unul în mașină. Tu ce ai luat fog sau jet? Dacă ți-a venit pe fata și mâini bănuiesc ca fog.

  3. Da’ n-ai pune si tu un link ca sa-l si cumpar…

  4. Am si eu un spray luat din complex H. Am dat vreo 20lei pe el

  5. Astea sunt bune cand dai peste un smecher. Imediat se calmeaza.:))

  6. Snt foarte ieftine astea. Dai cu ele de plang si cainii:)).

  7. Si eu mereu am cu mine un spray cu piper mai ales cand trec noaptea prin Rahova. Mai bine sa fiu pregatita.

    Cristian Iosub