Știați cum se calculează un CNP ?

Instinctiv veți spune că da, știți că este format din SAALLZZ și încă 6 cifre (2 pt județ, 3 pentru nr de ordine și ultima de control). Eu am învățat CNP-ul pe vremea când mă duceam la cumpărături cu 40 de bonuri de masă și mă trezeam la casa de marcat cu bonurile necompletate. Prima lună copiam de pe buletin CNP-ul. Deja după 40 de bonuri l-am învățat. Și pe al meu, dar și încă vreo 10 alte CNP-uri 🙂

Pe polițiști.ro am aflat însă exact ce reprezintă ultima cifră din CNP și cum este ea calculată.

Cifra de control
Ultima cifra din CNP, cifra a 13 a (ultima), este una de control a validitatii CNP-ului, este un cod autodetector aflata in relatie cu toate celelate 12 cifre ale CNP-ului.
Aceasta cifra rezulta in urma unui calcul matematic simplu. Pentru a afla aceasta cifra, pe baza primelor 12 cifre al CNP-ului, se foloseşte numarul 279146358279. Fiecare cifra din CNP se inmulteste cu cifra de pe aceeasi pozitie din numarul 279146358279, rezultatele se aduna, iar suma rezultata se imparte la 11. Restul impartirii da cifra de control. Daca restul este 10, cifra de control este 1.

Da? Deci matematică, nu glumă. Dacă tot te chinui să inventezi CNP-uri, măcar să știi să le inventezi cum trebuie, nu după ureche. Apropo, cică se poate și schimba :

Atribuirea unui nou cod numeric personal

 • Un nou CNP se atribuie aceleiasi persoane in una dintre urmatoarele situatii:
 • actul de nastere a fost rectificat, fiind modificate datele care intra in structura CNP;
 • rubrica din certificatul de nastere in care se inscrie CNP a fost completata eronat;
 • CNP. a fost atribuit gresit;
 • solicitantul si-a schimbat sexul;
 • exista neconcordante privind CNP.

Dacă renunți la cocoșel, trebuie schimbat CNP-ul.

În rest, old story. Internetul este plin de CNP-uri Alegeți voi o combinație de căutare pe google, dar faceți eventual și o reclamație pentru că respectivele siteuri au încălcat Legea nr. 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.

Și un print screen pentru eternitate de la Banca Românească. Faliment rapid vă doresc.

 

 

 

 1. nici eu ca multii altii nu stiam logica acestei ultime cifre din structura CNP-ului.
  nu-i inteleg pe oamenii care nu-si pot retine CNP-ul sau il citesc, pe grupuri de cifre, de la prima cifra, doua cate doua: 22 60 90 ….

 2. […] scris despre cum se poate calcula un CNP, despre datele personale ce zburdă în libertate pe tot internetul, am dat exemple clare de liste […]

  Cristian Iosub