Țara în care ambulanța ia amendă de la Poliția Rutieră în timp ce merge la caz

Unde-i lege, nu-i tocmeală, spune o vorbă din popor. Problema tării ăsteia este cine este persoana care interpretează legea și ce pârgii de protecție asupra abuzului există.

De peste 3 ani sunt voluntar în cadrul unor organizații ce au scop acordarea primului ajutor și desfășurarea unor operațiuni de căutare și salvare. Rareori mi s-a întâmplat să ajung aproape o dată cu ambulanța trimisă la caz, de regulă ajungând eu în câteva minute și ambulanța 15-30 minute mai târziu iar în cele mai multe situații acele 15 minute fac diferența. Enorm.

Aseară însă, Brigada de Poliție Rutieră, prin ochiul vigilent al unui polițist, a decis că ambulanța care se ducea la o urgență de cod galben pare că nu se duce totuși la caz și șoferul ambulanței conduce cu viteză prea mare pentru ora 12 noaptea într-un oraș carantinat. Și asta doar pentru că avea semnalele luminoase pornite dar nu și cele acustice.

Undeva în Bragadiru, un copil vomita în jet, avea palpitații, puls mărit, simptome care oricând pot agrava situația și a fost decis cod galben de intervenție. Așa că ambulanța care a preluat cazul s-a deplasat de urgență spre adresă, având numai semnalele luminoase puse în funcțiune și depășind viteza legală de deplasare.

Sigur, nu tuturor ne place zgomotul de sirenă la 12 noaptea atunci când abia reușim să adormim după o zi de muncă extenuantă. Dar aparent domnului polițist, vigilent de altfel, îi place zgomotul de sirenă, are playlist pe telefon cu sirenele de la toate serviciile de urgentă din Europa și aseară se pregătea să descarce un nou playlist și cu cele de la americani. Eu ascult Fuego sau Bosquito când vreau să intru în depresie dar domnii polițiști au playlist pe telefon cu sirene, atât de mult le place această linie melodică la 12 noaptea într-un oraș (ex-comună) gol la 12 noaptea.

Drept urmare, ambulanța nu a mai putut ajunge la caz fiind oprită pentru verificări ale documentelor, scrierea amenzii cu viteza melcului. Chiar dacă medicul coordonator a încercat să explice că este un caz real, chiar dacă șoferul ambulanței a prezentat tableta pe care are trecut cazul și era mentionat clar că este în drum spre caz, unde-i lege, nu-i tocmeală. Dar hai să vedem ce spune legea.

Chiar pe siteul poliției române aflăm că : Cod Galben – urgențele sau situațiile care nu sunt cu risc vital dar se pot agrava în timp. De regulă, ambulanțele vor folosi semnalele acustice și luminoase iar pe aceeași pagină este menționat că: Conducătorii autovehiculelor aparţinând instituţiilor prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b) ,,pot încălca regimul legal de viteză sau alte reguli de circulaţie, cu excepţia celor care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă.” adică autovehiculele aparținând poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile.

Da, este bine să ai și semnalele acustice puse în funcțiune că poate sare vreun bolovan de pe vreo străduță și la 12 noaptea e prea chior să estimeze distanța până la o mașină cu girofar puternic. Dar pe o șosea goală, noaptea, cu zeci de blocuri unde dorm oamenii, atâta timp cât nu este cod roșu de urgență cred că șoferul a luat decizia bună la momentul respectiv de a nu porni și sirenele. Poliția e obișuită să pornească sirenele chiar și atunci când se opresc la 5 To Go, pentru că ei sunt în misiune, literalmente, tot timpul.

Desigur, amenda va fi contestată, cele 6 puncte de penalizare și 9 de amendă se vor șterge, dar răul rămâne făcut.

  1. Ei lasă că treaba asta e și o cheste de orgolii. Aici în Mallorca a fost un caz acum vreo 5-6 ani cu o mașină de pompieri și două de miliție.
    Mașina de pompieri s-a stricat pe autostradă și n-au pus ăia triunghiurile la boloboc (sau mă rog, un motiv la fel de absurd ca girofarurile care n-aveau culoare roșie sau dinastea) așa că s-a oprit o mașină de la Guardia Civil (un fel de jandarmerie) și le-a dat amendă pentru că așa au vrut mușchii lor. În timp ce Guardia Civil scria amenda s-a oprit o mașină de la Policia Nacional și au amendat pe Guardia Civil pentru că avea murdar numărul (sau mă rog, un motiv dinăsta absurd).
    Mai târziu a ieșit la iveală treaba că de fapt ăștia între ei aveau mai multe polițe de plătit unii altora și n-a fost nimic întâmplător sau exces de zel.

    Cristian Iosub