Web Analytics

O țară de oameni puturoși

Iarna este perioada cea mai lungă din an în care regret că suntem o țară democratică. Democrația este prost înțeleasă, prost aplicată și oricât le-ai explica oamenilor niște principii de viață, se va merge muuuult timp pe ideea : “lasă măi să facă altul sau statul, ce eu sunt prost să ies la zăpadă?”

Astăzi mi-am petrecut vreo 8 ore dând zăpada din spatele blocului unde este intrarea. Am dat la lopată, am cumpărat saci de nisip, de sare, cafea cui punea mâna să ajute … și mi-am găsit timp să mă joc și cu copiii din parcare. O zi întreagă de duminică și nu au ieșit decât doi tineri să dea la lopată. Fiind stradă secundară a sectorului 5 cu un primar care este , nu se așteaptă nimeni să vadă plugul pe aici. Da, pe strada principală, în fața blocului, a trecut toată ziua și se circulă foarte bine. Dar prin spate zăpada ajunge lejer la genunchi.

Aici avem o dilemă: plugul nu trece iar noi suntem o nație de oameni puturoși.

Motivele: plugul nu trece pt că avem un primare, care este. A fost ales de un cartier de țigani și asistați social pt a închide ochii încă 4 ani când vine bulibașa în SLK să ia ajutoare sociale. Oamenii sunt puturoși pt că ăsta este nivelul lor de educație.

Soluții: când dai zăpada singur, din simț civic, știind că oricum nu ai nimic de câștigat din asta (am ieșit până la supermarket și înapoi), îți vin tot felul de idei. După o oră de dat zăpada te gândești să le pui super glue pe încuietoare la toți vecinii din bloc. Sunt peste 30 de mașini. Dacă ies 20 vecini cu lopețile, în jumătate de oră facem pistă de avioane. Timpul trece și deja sunt două ore de când dai la zăpadă așa că treci la a doua idee: afișe lipite pe mașini și pe ușile vecinilor în care să le amintesc că sunt de o calitate morală îndoielnică. Orele trec și mă trezesc cu o babă care vocifera ascunsă în spatele unui geam. După câteva minute de urlat am înțeles care era problema ei: dădeam zăpada în grădină unde vroia să planteze flori. Astăzi. WTF? Dar e ok; respir adânc și mă bucur că încă nu am ajuns la nivelul ăla de schizofrenie. Deja îmi fac scenarii cum ar fi să incendiez două – trei mașini, cum ar fi să le arunc acid de baterie pe mașină, cum ar fi să le tai parbrizul cu diamantul sau cum ar fi să mă scol la 4 dimineața să iau câțiva tovarăși și să le fac zid de zăpadă în fața ușii de la bloc cu super glue în încuietoare și apoi să torn apă rece de jur împrejurul zidului ca să fie derdeluș pt vitejii care vor dori să dea muntele la o parte. Ia să vedem cum mai pleacă ei lunea dimineață la muncă. Sar pe geam?

Într-un final iese un vecin cu lopata și deszăpezim împreună vreo 6 mașini. Nu știu ale cui sunt și nu îmi pasă. După aceea am intrat în casă, mi-am făcut somnul de frumusețe de după-amiază și am ieșit iar la deszăpezit. Din nou singur pe spațiul public. Periodic mai iese câte unul dar își face cerc în jurul mașinii și intră înapoi în casă că pierde telenovelele. Doar eu și cu un puști dăm pe strada pe unde trec mașinile. Deja nu mai am resentimente pentru șoferi ci mă distrez de minune. Îi văd cum rămân înzăpeziți și vin milos cerând ajutor. Văd 3 taximetriști rămași în mijlocul drumului și niciunul nu avea cauciucuri de iarnă (!), lopată, spirt sau saci de nisip în mașină.

Uite așa am petrecut eu o zi de duminică: lucrând în folosul comunității în timp ce ceilalți treceau și înjurau primarul (pe care tot ei l-au ales) și statul român.

Da, statul român este de vină. Am spus asta în ultimii 20 de ani și o voi spune cred că încă 20 de ani. Statul român este de vină pt că nu amendează crunt cu sume exorbitante administratorii de blocuri. Aș amenda cu sume care pleacă de la 5000 de euro în sus administratorii de blocuri. Pe persoană fizică aș da, nu pe asociație de locatari/proprietari. Este obligația administratorului să se asigure că drumul de acces în bloc este circulabil, că parcarea blocului este curățată. Pe urmă să împartă administratorul amenda la fiecare apartament de oameni nesimțiți. La fel și cu patronii de magazine: ai nșpe prostituate puse pe poste de vânzătoare la cofetăria de lângă Bolintineanu și niciuna nu e în stare să pună mâna pe o lopată.

De două zile se vociferează pe la televizor să se evite circulația cu mașina decât în caz de urgențe. Dar românul preferă să iasă din București să se ducă la neamuri să își ia oala cu ciorbă, să se ducă la mall cu mașina personală sau mai rău…să se ducă la muncă cu mașina personală. Da, sunt cazuri unde nu ai altă variantă. Pe Petre Ispirescu astăzi rămăseseră unii blocați în zăpadă iar plugul era în spatele lor. Unde se ducea gagiul? La film cu o pițipoancă îmblănită, fără lanț, fără lopată, fără sare, fără nimic. Deci primăria vrea să deszăpezească dar dacă sunt mașini în exces, cum poate să treacă? Dar nu e vorba doar de primărie sau de deszăpezirea primăriei ci e vorba de imbecilitatea șoferilor: vezi că afară viscolește și pleci la drum cu doi litri de benzină și fără nimic care să te ajute în cazul în care rămâi în nămeți. De ce? Pentru că e mult mai simplu să plângem decât să punem mâna. Plânsul nu costă, dar lopata, lanțul și nisipul da.

Repet: într-un cartier dubios, unde codul penal este complet în fiecare bloc, este mult mai ușor să te plângi decât să pui mâna la muncă. E acea șmecherie românească de care nu scăpăm decât cu bătaia sau cu amenzi ce să se impute la întreținere pentru a fi siguri că se plătesc…

Democrația este prost aplicată. Birocrația ne omoară. Soluțiile din punctul meu de vedere sunt simple în situațiile de mai sus. Trebuie date amenzi administratorului de bloc. Cu poze și tot tacâmul, ca la ridicările de mașini. Apoi vine partea birocratică. El fiind nevoit să o plătească, o va pune la întreținere. Când se adună datorii din partea unui restanțier, procedura de vânzare a casei pt recuperarea datoriei trebuie să fie urgentată. După 3 luni de neplată și/sau 2000 ron restanțe, proprietatea trebuie scoasă urgent la vânzare iar restanțierului și neamului lui să le fie interzise ajutoarele sociale pt următorii 3 ani. În maxim o lună deja să fie licitația chiar dacă el vrea să achite datoria cu tot cu penalizări. Vă spun că după 10 cazuri de genul ăsta în care șmecheria îi va costa casa, românii vor înțelege mai bine legislația. Să vedem câtor români le va conveni să își piardă proprietățile datorită șmecheriei și educației precare tipică sectorului 5.

Foto făcută dimineață, când era cât de cât practicabil drumul.

parcare

Subiecte:

AmintiriBlog

 1. Nu intra pe strazile secundare nici macar in orasele mici , eu locuiesc in Focsani si nici la noi , trec cu vola sau cu masinile alea cu plug , dau zapada pe parti pe strazile principale , nivelul de zapada crescand si blocand strazile secundare unde se face legatura cu cele principale si cam atat ! Mai incarca zapada in camioane prin centru orasului si prin sensurile giratorii unde se circula … In loc sa iasa de aseara sa ia din zapada , cand ningea cat de cat pe cele principale si astazi sa dea cu lama si iar sa incarce , ca pana maine sa se poata circula … si daca se putea sa intre si pe secundare , macar asa sa dea un pic … Dar taxe ne pun sa platim si amenzi stiu sa dea pentru toate cretinismele posibile si aberatiile … Si eu am dat azi la lopata de dimineata … nu puteam iesi din casa .. Pacat de ea de tara … Suntem ultimii care inca avem masini de dezapezit de acum 100 de ani … Sa fi avut masini care arunca zapada de pe sosea in camp la 200 – 300 m departare , era alt ceva … Se chinuie sa o dea la o parte … Nu e de mirare de ce atatea strazi si drumuri europene , EUROPENE , sunt inzapezite …

  Sa ii cumparati niste flori acelei doamne , de plastic sa le planteze :))

 2. Bravo prietene!m-ai uns pe suflet!sper sa se aplice intr-o zi solutia data de tine,sa vezi cu sarim ca furnicile in orice situatie “civila”!jos palaria!!

 3. Sa amendeze administratorul…
  Tara geme fratioare… numa de tine nu mai era nevoie…

 4. La noi se merge pe principiul las că poate face altul. Totuși duminică viscolea frate. Trebuie să fi fost nebun să ieși și să dai la lopată pe vremea aia, mai ales dacă nu făceai asta din strictă necesitate, adică pentru eliberarea căilor de acces. Din câte spui tu ai vrut să cureți toată parcarea.

  Sunt de acord cu amendarea asociațiilor de bloc dacă nu deszăpezesc. Dar ce tupeu ar avea autoritățile să vină la asociația de proprietari și să dea amenzi pentru ca nu au curățat căiile de acces dacă ei nu au deszăpezit strada?

 5. Până te-ai zbătut să îmbini cuvintele, puteai să prinzi o lopată şi să dai exemplu celor puturoşi…

 6. Cu mine vorbești ?

  • Numai hateri cu roti de vara la tine pe blog, Cristian. Tulai doamne!

  • Înseamna ca ori nu ai citit articolul, ori cauți tovarasie cu japca. Tocmai ti-am zis ca ma dat 8 ore la lopata, tu zici ca puteam lua lopata. Desigur, la cât de ma-ta de mare o puteam confunda cu o lopata

 7. Soțul meu a anulat abonamentul la sala luna asta. Vorbesc serios. Iese 3 ore pe zi sa dea zapada 😉

 8. Mi s-a luat de nesimtirea vecinilor, aia care profita de pe urma muncii mele, an de an, metru cu metru.

  Asa ca intreb, in calitate de nestiutor: cat costa un loc de parcare in fata scarii, presupunand ca ai asa ceva amenajat de primarie? Ma refer la un hostile take-over, vreau sa fac o oferta de “nerefuzat” unui vecin cu o masina mai mica decat a mea. Locul este al lui, luat de la primarie, vreau sa incerc sa-l cumpar…. Cat as putea sa-i ofer sa nu se simta insultat si eu sa nu-mi fac gaura-n buget?
  Altfel spus, la cat ati vinde, ca posesor cu drept de uzufruct, propriul loc de parcare?

  Cristian Iosub