Tehnică de avertizare seismică

Mă uitam azi dimineață la sistemele de avertizare seismică disponibile în RO și din păcate toate sistemele existente sunt mult prea scumpe pentru un utilizator casnic din motive greu de înțeles.

 

Alertă cutremur Vrancea – aplicație iOS de la http://www.alertacutremur.ro/

Aplicația costă 9.90€ în AppStore și funcționează utilizând tehnologia Push. Sunt disponibile două caracteristici pentru această aplicație :

Semafor seismic publică de doua ori pe zi a codului de culoare corespunzător nivelului de risc seismic ce rezulta în urma analizei constante a potențialului energetic seismic al zonei. Costă 4.99€ / lună sau 49.99€ / an.

Avertizarea seismica se bazeaza pe diferenta de timp intre aparitia la suprafata solului a undei “P” in Vrancea, moment in care se declanseaza alarma seismica, si sosirea undei “S” in punctul unde se afla abonatul. Costă 9.99€ / lună sau 99.99€ / an.

undaStabelexplicativ TOTAL TIMP DE AVERTIZARE = 25 SECUNDE.

Aplicația este ok datorită faptului că e lovești de ea doar în cazul producerii unui cutremur față de alertele SMS, Twitter, etc unde este posibil să stai cu frică de fiecare dată când primești un SMS de la un prieten.

 

FotonSas.ro – Institutul Român de Seismologie aplicată

 

SISTEMUL DE AVERTIZARE SEISMICA  (S.A.S.) a fost realizat in anul 1999. Investiția a fost posibila datorita fondurilor provenite de la firma “FOTON 2000 SELF” SRL.

SISTEMUL DE AVERTIZARE SEISMICA a fost proiectat si implementat pentru a transmite prin sistem radio-paging alarma seismica pentru cutremurele produse in zona epicentrala Vrancea cu 25-30 secunde înaintea ajungerii undei “s”  (distructive) in București.  ( BREVET OSIM 121355/30.05.2001 ).

Începând din data de 01.05.2010 este disponibil un serviciu de avertizare seismica prin e-mail. Testele inițiale indica un timp de răspuns mult mai bun fata de avertizarea prin SMS. Abonamentele de e-mail si internet pentru telefoanele mobile fac posibila utilizarea acestui serviciu si in acest caz. Un abonat va primi un e-mail care va indica clasa cutremurului (Md=4,8R sau Md=5,2R) si momentul alarmării.

Sunt disponibile servicii de tipul Avertizarea privind posibilitatea producerii unui cutremur in Vrancea in următoarele zile, Avertizarea privind iminenta unui cutremur, prin transmiterea de către serverul Centrului de Avertizare Seismica a unui SMS prioritar pe telefonul mobil al abonatului și Avertizarea privind iminenta unui cutremur, cu 25-30 de secunde înainte ca unda seismica sa atingă Bucureștiul.

Acest ultim serviciu de avertizare iminentă cu 25-30 de secunde înainte să fie atins Bucureștiul, este disponibil sub forma mai multor echipamente și abonamente lunare/anuale. Preferatul meu, pentru locuințe dar și pentru firme este LDC 03, AVERTIZOR SEISMIC PENTRU LOCUINTE SAU SPATII PUBLICE.

  • ldc-03Pretul Aparatului: 492 RON+TVA
  • Pretul Abonamentului: 20 RON / luna +TVA

 

Concluzie

Eu mi-as lua LDC03 pentru simplul motiv că urlă doar atunci când e cazul fără să devin paranoic. Prin SMS, până scoți telefonul, până te uiți…deja a trecut și cutremurul 🙂 Twitter, Facebook & stuff nu vezi în timp real.

Dacă aș fi pentru o zi președinte (citat din marii clasici), aș dispune transmiterea gratuită a statisticilor și prognozelor . Sau cel mult 100 RON / an. În schimb, aplicațiile de avertizare privind iminenta unui cutremur, ar trebui declarate gratuite pentru întreaga populație. Este vorba de alertarea populației asupra unui pericol ce le poate în pericol viața. Iar președintele este obligat să își protejeze poporul. Echipamentele de tipul LDC03, sunt de acord să le plătească utilizatorul, dar abonamentul ? Ce rost are un abonament lunar? Nu suntem în Japonia să ne legăne pe genunchi cutremurul în fiecare săptămână. Singura posibilitate este plata pe minim 3 ani a unui abonament de acest tip. Sunt de acord să plătesc echipamentul și o sumă decentă pentru avertizare, dar 25 ron / lună înmulțit cu 10 ani între cutremurele mari … sunt niște sume pe care populația nu le are de investit într-un serviciu care ar trebui să fie oferit gratuit de către stat. Spun că ar trebui să fie oferit gratuit pentru că toate aceste institute sunt finanțate de la bugetul de stat. Eu ca și contribuabil, îl plătesc lunar pe individul care se ocupă de studierea fenomenului și avertizarea seismologică. Produsul tehnologic creat de el este datorat finanțării din bugetul de stat. E ok, trebuie și profit, e logic. Dar 3000 RON doar abonamentul în 10 ani (media dintre cutremurele de peste 4.5 grade) ……

 

  1. Eu sunt din Vrancea de loc, deci cam fara stres.. in epicentru se simte mai putin decat prin alte parti.

  2. Oare ala din satucul ala unde se agata harta-n care toata viata a trait printre mioare a auzit de aplicatia asta? Ma duc sa-l caut pe FB sa-i dau un share 😀 …

  3. Va dau un site fain pentru cutremure si nu numai , dar sa folositi o adresa de mail separata numai pentru el altfel o sa imi umpleti frigideru cu carne mie – http://hisz.rsoe.hu/alertmap/, lucreza foarte fain si aflati cutremure si nu numai de peste tot, folositi un gmail si un telefon cu client mail si gata , nu o sa fie in timp chiar real dar daca sunt virbatii suspecte intr-o zona si persista o sa va prindeti imediat

    Cristian Iosub