Telekom (ex-Cosmote) : lectură cu popcorn și cola

De-a lungul timpului am cunoscut oameni minunați, cu care sunt pe aceeași lungime de undă și cu care rezonez în foarte mare parte. Cu toate acestea, birocrația este destul de mare și este dificil într-o companie multinațională să poți răzbate singur, oricât de hotărât ai fi că poți schimba lumea. Exemplul de astăzi vine din partea Telekom. Este același Cosmote, cu altă blană, dar același nărav.

Săptămâna trecută stăteam cu degetul apăsat pe F5 în așteptarea minunatului nou site Telekom.ro pentru simplul fapt că era weekend, seară și aveam de plătit facturi pe care nu am reușit nici până în ziua de azi să le achit online. Telekom este exemplul cel mai bun de material didactic pentru facultăți pe tema “Cum să distrugi un site în numai 3 zile” și o să vedeți imediat de ce.

Trecem peste faptul că siteul pare ținut pe un calculator ascuns în beciul unei case de la periferie și vorbim strict pe parte tehnică despre problemele raportate și prezente la peste o săptămână de la lansare și raportarea acestora. Da, e mișto să ai un oraș întreg colorat în magenta dar parcă nu mai este la fel de mișto să știu că plătesc abonamente lunare iar atunci când vreau să raportez într-adevăr ceva serios, să fiu ignorat. Primele zile de la lansarea Telekom.ro au fost zile de foc, pline de teste atât pe partea de web services cât și pe cartelele SIM oferite la rebranduire. Am aflat cu ocazia asta, după 7 luni, că 4G era indisponibil pentru abonamentul meu (ca multe alte abonamente pe care am încercat să testez) din simplul motiv că la încheierea abonamentului au uitat să bifeze și extensia 4G.

Siteul Telekom.ro este o versiune light a vechiului Cosmote.ro dar făcută pe genunchi de un chinez ascuns pe un vas. Au lăsat linkuri către IP-uri interne de pe mediul de dezvoltare, certificatul de securitate nu este wildcard, antivirușii deja au marcat ca fiind not safe accesarea siteului, Gmail si Yahoo marchează by default mesajele tranzacționale și newsletterul ca fiind spam, au schimbat SEO URL de vreo 2 ori până acum pentru ca în final să lase căile de forma  /category/tablete/cat620047/ în locul /tablete/… Și toate acestea în numai 3 zile de la lansare.

Pe scurt, sunt câteva buguri și o vulnerabilitate care sunt încă prezente. Ele au fost deja raportate și la fel de repede ignorate. Telekom nu pare să fie îngrijorat pentru că merge pe premisa: “câți clienți pot să reproducă ce a încercat Cristi? Noi avem numai clienți țărani, abia știu să semneze un contract…

Luni am fost într-un magazin Telekom de pe Moșilor să fac schimbare de SIM și am profitat de ocazie să îi explic gogului de acolo situația. Răspunsul a fost parcă un copy / paste de la Vodafone din anii trecuți : “tehnologia noastră nu permite … ” . Nu am avut cu cine să discut așa că am plecat. Pe Facebook se bat toți pe burtă că e mișto magenta așa că am profitat de ocazie să dau inside la o tipă pe care o știam. Nici până în ziua de azi nu a răspuns așa că revin la premisa de mai sus.

Bogdan a fost mai îndrăzneț și a sunat în call-center să raporteze ceea ce am testat și răs-testat: traficul de date efectuat prin 4G este gratuit și nelimitat. 🙂 Sfatul meu este să vă luați niște popcorn și o sticlă de cola înainte de a citi articolul lui.

telekom

      Cristian Iosub