To Passbook or not to Passbook?

Avionul este preferatul meu mijloc de transport pe distante lungi. De exemplu, in loc sa fac doua zile cu vaporul pana in Sardinia, prefer sa fac o ora jumate cu avionul. Eu am fost născut comod si prefer comoditatea si economia de timp.

Acum vreo doi ani vazusem un film (nu mai stiu exact cum se numea) in care acțiunea se petrecea in viitor. Moneda de schimb in viața de zi cu zi era timpul. Oamenii când se nașteau, aveau un ceas imprimante pe mana setat la 25 de ani (parca). Daca vroiai sa iți cumperi o cafea, costa un minut. Salariul tot in timp il primeai. Ei bine, scenariul abstract si futuristic, analizat ca un tot, ar trebui sa ne dea de gândit. De ce sa ne complicat viața când poate fi simplu? Timpul este ceea ce avem puțin. Banii se câștiga. Alimentele se produc. Dar timpul? Timpul este ceva ce nu avem foarte mult la dispoziție.

Așadar, de ce sa fac doua zile jumate pana in România, când as putea face o ora si 40 de minute cu avionul? Bune deci mijlocul de transport l-am stabilit. O data ajuns la aeroport, trebuie făcute formalitatile de lăsare a bagajului de cala, de facut check in (de multe ori sunt doua oficiu separate pt bagaj si pt check in) si trebuie trecut punctul de control anti terorist.

Este recomandat sa fii la aeroport cu doua ore înainte de decolare, dar prefer sa ajung cu 40 minute maxim înainte si o sa vedeti de ce : când ajung cu bagajul de cala sunt printre ultimii din coada. Toată lumea a lasat bagajul, deci sunt printre ultimii, nefiind nevoie sa aștept ca la moaște in coada. Este cel mai mare chin posibil pentru mine : sa ma pui sa aștept la coada. Dupa ce am lasat bagajul, vine partea de check in. Deja totul este contra timp pentru ca sunt distantate (cel puțin la Pisa). Ajung la check in point, scot telefonul din buzunar si i-l arat dsoarei. Imi scaneze telefonul si trec mai departe spre punctul de control vamal. Acolo, arat frumos din nou telefonul, il rescaneaza cat timp imi pun in coș centura, sireturi, țigări, bricheta, portofel etc.

Dupa punctul vamal, am timp fix de o cafea ca trebuie făcută îmbrăcarea. Ma urc in autobuz, ajung la avion, ii arat stewardesei din nou iPhone-ul si ma duc sa imi caut un loc.

O sa va întrebati de ce am placerea de a arată telefonul. Datorita Passbook. Nu este o chestie noua, ci este un instrument extrem de folosit in străinătate ca recunoastere a achizitiei unui bilet (la film, teatru, avion).

Recent, un amic m-a rugat sa ii cumpăr un bilet de avion pt dus si la întreaga familie pentru întors. A trebuit sa ma întâlnesc cu el, sa ii dau IBANul de la Wizzair, sa ii printez biletele de avion , sa i le pun in foile de plastic sa nu le rupă timp de o luna etc. Tot chinul, doar pt ca e anti-tehnologie.

Totul poate fi extrem de simplu: descărcați aplicația wizzair din AppStore, cumparati biletul cu plata prin card, faceți checkin online cu 14 zile înainte zborului si apoi descărcați cartea de îmbrăcare direct pe telefon. Practic, se salvează in aplicația Passbook un cod de bare QR , data si ora zborului si numarul de zbor. In aeroport pana acum vre-un an jumate se scana codul de bare de pe bilet. La fel si acum. Dar daca ai codul de bare in Passbook, are fix aceeași valoare ca si foaia imprimanta.

Încă nu am un Android (dar voi avea in câteva saptamani), dar ar trebui sa fie si pt Androizi aplicații de genul asta dezvoltate.

20130715-030615.jpg

  1. Am eu una si o folosesc cu succes. Ii zice. Pass2U.

  2. […] video-ul de mai jos, adică am să îmi iau navigatorul cu mine Bineînțeles, îmbarcare tot cu passbook, sper că fără ciori (fără tentă rasială) prin motoarele avionului că iar văd la […]

  3. este si pe android. Oare in Romania este implementat si pe Otopeni ? Aici am vazut oameni si cu tablete, deci hai ca avansam 😀

    Cristian Iosub