Totul are o limită și maidanezii deja au depășit-o

Bloggerii sunt ca politicienii. Sunt câteva subiecte sensibile despre care se evita a se scrie : câini maidanezi si religie. Teama de a scrie ceea ce gândești se poate transpune pentru un administrator de blog in teama de a pierde cititorii. Exact ca politicienii. Dacă spunem ceva rău despre câini, nu mai suntem votați.

Sunt foarte puțini bloggeri care au tăria de a spune exact ce gândesc despre subiectele acestea doua si ma uit de fiecare data la agresivitatea comentariilor iubitorilor de potăi maidaneze. În general cei care pot spune ce gândesc fără teama de a pierde cititori sunt așa numiții a-listeri bloggeri de top. Admir de fiecare dată articolele directe a lui Sebi, scrisoarea Simonei (pe care vă invit să o citiți), calculele lui Vali sau ideile lui Cetin. Pe blog si pe Facebook am abordat de câteva ori subiectul side fiecare data a trebuit sa marchez ca spam zeci de comentarii, plecând de la mesaje in care mi se spunea ca eu ar trebui sa fiu eutanasiat pana la mesaje in care aflam cu stupoare ca maidanezii ataca deoarece simt sufletul omului.

Inainte de a povesti intamplarile mele si motivația dorintei de a fi aprobată o lege pentru eutanasierea câinilor fără stapan, hai sa vedem cadrele legale existente in prezent si ce putem face concret.

Resurse

A fost înființat grupul Facebook : Țara fără maidanezi, grup la care va invit să aderați pentru a avea în permanenta informații actualizate legate de acest subiect.

Pe Contributors.ro, Ciprian a publicat niște informații ajutătoare legate de costurile estimative, ținând cont ca totul ar fi nou nouț. Eu de exemplu m-as oferi voluntar o zi pe săptămână punând la dispoziție si mașina. Sunt sigur ca sunt multi alți părinți in situația mea care vor sa trăiască intr-un oraș civilizat, nu intr-o jungla si ar ajuta la dezvoltarea acestei idei.

Legislație

Singurul politician care a avut sânge sa facă ceva in țară asta legat de eutanasierea câinilor maidanezi a fost Băsescu. Da, il înjurăm, cerem demisia lui, il blestemăm in culcare si in sculare, dar când vorbim treburi pe bune, atunci hai sa fie pe bune. Ati văzut ce a însemnat un București fara buticuri puse in mijlocul trotuarului (nu intru in detalii cum primiseră inițial autorizația) si cu o campanie de eutanasiere? Primarul a urcat direct la Cotroceni. A arătat ca poate sa se lupte cu sistemul si cu frica celorlalți.

In momentul de față în România, nu există cadru legal prin care sa poată fi eutanasiati câinii maidanezi. Momentan.

In Italia, absolut toți câinii au cip sau tatuaj. Vorbesc in special de zona de centru a tarii. Dacă cineva vede pe strada un câine, este alertata poliția animalelor si este ridicat animalul. Dacă are cip sau tatuaj însemna ca este al cuiva, altfel se trece la pasul doi direct. Proprietarul are timp 30 de zile sa il ridice contra unei sume de cca 100€. După aceste 30 de zile se încearcă oferirea spre adopție. Dacă nici in 30 de zile nu se oferă nimeni sa adopte câinele, este eutanasiat. Indiferent de statură, rasă etc.

Pentru câinii de anumite rase si talii, proprietarul este obligat sa facă asigurare. Exemplu concret este un coleg care are un dog german. Exact cum este RCA pentru mașini, a trebuit sa facă pentru câine : asigurare pentru distrugere de bunuri si proprietate, vătămare si multe altele.

In Romania, să spunem ca pensionara de la etajul doi care are un lup în casă, abia își poate permite medicamente si hrana, astfel ca nu ar avea banii necesari unei asigurări. E ok, atâta timp cât măcar si-a asumat răspunderea legală pentru actele cainelui. Dar pe partea de eutanasiere, situația sta sa explodeze.

Caz concret de inconstiență

imagePe Mihail Sebastian, in București, erau haite întregi de câini acum câțiva ani. O femeie care dupa cum se îmbrăca si se purta părea sa fie mega-extra-pocăită dintr-aia care sta 2 ore pe zi in biserica sa se roage, venea si le dădea de mâncare fix in curtea firmei unde lucram. Am atras atenția managementului de nenumărate ori asupra pericolului la care ne expunem si singurul lucru pe care l-au facut a fost sa cumpere un aparat cu ultrasunete. Dar bugetul fiind de austeritate, m-am trezit ca au cumpărat un alt model fata de cel propus de mine, model care nu făcea decat sa ajunge oamenii si sa danseze câinii in jurul aparatului. Avantajul afirmațiilor acestea este ca sunteți 600 de martori care nu ma pot contrazice fiind martori direcți. Asociatiile nu au făcut decât sa vina si sa pună cate un cercel galben câinilor care erau in afara curții. Pentru restul au spus ca nu pot intra fiind proprietate privată chiar dacă directorul general ii invita.

Cu timpul a fost facut alături un Kaufland. Speram ca pocăita să le mute cuibul in parcarea kaufland, mai ales ca vorbim de boxuri de lapte si saci de grăunțe săptămânal. Ulterior am aflat ca fata ei avea un butic si de acolo veneau resursele financiare pt a întreține haite de câini.

Iubesc animalele. Uneori mai mult decât iubesc oamenii. Dar dacă vreau sa am grija de un câine, il iau acasă ! Nu îngrijesc haite de câini pe strada sau in curțile private .

Până la urmă câinii s-au inmulțit si cu ajutorul a două – trei colege mărinimoase, cărora le doresc sa fie muscate cat mai curând de un câine, au rămas atât in curtea firmei cât si in curtea Kaufland.

Cu timpul am plecat din firma, dar am urmărit știrile din zona. Sunt oamnei care de frica câinilor maidanezi si-au cumpărat pistoalele cu aer comprimat. Sunt oameni muscați în permanenta de câinii din zonă. Și nimeni nu face nimic pentru ca locuitorii sa poată circula fără teama pe stradă.

Vă spun sincer, am fost in ghetourile din Ferentari din fata secției de poliție la 12 noaptea. Nu mi-a fost atât de frica in ghetou de potențialii infractori, cum imi este când văd o haită de câini cu spume la gură ce se apropie latrând.

Un alt caz concret. M-am dus la mama naibi unde au serviceul cei de la eBoda cu juniorul sa lăsăm o tabletă in service. Parchez elegant mașina si mă dau jos. Fără mișcări bruște si chiar ignorând cei peste 30 de câini maidanezi. Totul a fost ok pana au văzut copilul (de 5 ani). Atunci s-a dezlanțuit războiul la care asistau fara nici un fel de jena o femeie de servici care nu vroia sa spună de la ce firma este si un paznic care spunea ca el e doar in trecere, nu lucrează acolo. Dar dupa doua ore tot in curte era. Ca sa salvez copilul am folosit tot ce am putut : spray lacrimogen, spray de subraț, cozi de mătură … Mașina era închiriată si nu m-a lăsat inima sa calc vreo zece dintre ei. Dar pana la urma, de ce acest război ? De ce trebuie sa imi fie teama sa merg pe strada? De ce?

Dragi iubitori de animale, dragi protectori ai acestor câini fără stăpân si nu in ultimul rând dragi politicieni : oricine iubește un câine este liber sa il iubească intr-un cadrul legal prin care sa își asume răspunderea pentru el, acasă ! Casa unui câine nu este pe stradă.

Din punct de vedere legal, daca maine sunt atacat de un grup de câini, iar probabilitatea este destul de mare in București, nu ma pot apăra. Daca sunt atacat de un om, am dreptul de a ma apăra. Daca un om urla, ma înjură si aleargă dupa mine, am dreptul de a suna la 112 si dupa caz sa ma apar prin eliminarea pericolului asupra vietii mele prin orice mijloace. In cazul câinilor de ce nu putem face asa ceva? Ce fată de politician are asociație de protecție a animalelor si nu a terminat de luat bani nejustificat de la bugetu statului?

Ce țară membră UE mai are câini lăsați liber pe stradă? Câți ani de pușcărie risc să iau dacă maine ies pe strada si împușc toți câinii maidanezi din cartier ?

Nu este vorba de un ultimatum care ar trebui dat guvernului, dar intre viața unui om si viața unui animal, întotdeauna voi proteja viața unui om. De aici si pana la justițiari in miez de noapte care vor omorî câinii este un pas extrem de mic. Extrem de mic. Sunt grupuri care deja se organizează pentru a rezolva singuri probleme pe care guvernul le ignoră. Tot ce se așteaptă este o poziție oficială : vreți să fie adoptată o lege a eutanasierii in maxim 30 de zile sau nu?

Dacă singura soluție sa fie adoptată o lege ce sa trezească la realitate un guvern plătit de noi este sa moara o fiică de parlamentar, atunci acesta va fi sacrificiul pe care o notiuni va trebui sa și-l asume. Abia aștept ziua in care o fată de parlamentar se va da jos din luxoasa mașină si va fi sfâșiată de o haita de câini maidanezi. Va fi poate cea mai fericita zi din viața mea.

Până când guvernul va decide să adopte un cadrul legal al existentei acestor câini, trebuie sa ne aducem aminte ca rasa dominantă pe pământ este cea umană. Pentru protejarea vieții si a integritatea corporale exista diverse soluții de moment : pistol cu aer comprimat (400 RON), spray lacrimogen (15ron – recomand sa luați cu efect de ceață pentru spațiile deschise), pistol pentru tapițeri care împușcă cu cuie (10€ la Lidl Italia), chiftele cu ace înăuntru aruncate in zonele in care stau câinii maidanezi, acid sulfuric aruncat pe câini noaptea, arbalete … Si lista ar putea continua. Fiecare este liber sa folosească orice mijloc necesar pentru protecția vieții lui.

In încheiere, as dori sa reamintesc oricărui cititor ce se opune eutanasierii câinilor câteva aspecte.

 • Câinii nu atacă doar de foame. Si chiar dacă ar ataca de foame, asta ar însemna sa plătim taxe de protecție câinilor. Uite ca si mie imi e foame. Daca atac oamenii pe strada, judecătorul o sa ma ierte?
 • Câinii nu atacă doar când sunt atacați. Câinii sunt niște animale. Sunt inteligente si iubitoare doar daca le comparat cu restul animalelor domestice. Dar la urma urmei câinii sunt animale. Au nevoie de deranj pentru a distinge binele de rău. Un câine lăsat in libertate pe strada se salbaticeste.
 • Mă doar fix in cei 22 de centimetri de istoria cainelui. Sunt multe babe proaste care spun ca un câine ataca un copil doar daca a avut o experiența negativa cu niște copii inainte. Ma doar in … cot. Eu daca am avut o experienta negativa cu un câine ma indreptateste sa omor toti câinii de pe planeta?
 • Se cheltuie mult mai mult pe castrarea si vaccinarea cainilor pe termen lung decat s-ar cheltui pe eutanasierea lor.
 • Câinele, când se apropie de mine cu bale la gura, mârâind, nu vrea sa ma fută. Vrea sa ma muște. Deci nu ma interesează daca e castrat
 • M-am saturat sa calc in căcați de câine. Oprescu nu amenajează parcurile pentru câini ci pentru oameni. Orice proprietar de câine ar trebui sa stearga căcatul de pe jos dupa câinele sau. Dar căcatul maidanezilor cine il strânge? De cate ori nu v-a fost teama sa va asezati pe iarba in parc? De cate ori nu ati călcat intr-un hândel inainte de a ajunge la servici si pe urma stateati stresat ca poate se mai simte? Pentru ce trebuie sa suportat noi toate astea? In ce tara din Uniunea Europeană ati mai văzut asa ceva ? In ce tara?
 • De ce pe plajă trebuie sa amestec bine nisipul să îngrop excrementele cainilor?
 • Cum putem promova România ca obiectiv turistic atâta timp cât e plină de câini maidanezi? O sa fie meciul Panduri – Fiorentina. Credeți că vreun italian va mai călca ever în viața lui prin București când o să vadă jegul lăsat de câini și pericolul la care se expune?
 • În Ucraina sunt folosite crematorii mobile ! Sursa Pravda.

Promisiune

Spuneam ca podul este destul de fragil si oricând poate cineva sa explodeze psihic. Eu ma gândesc cu groază in fiecare zi la problema cainilor maidanezi. Ieri când am aflat ca in zona 13 Septembrie a fost muscata o doamna, deja incepusem sa fac lista pe cine cunosc in zona respectiva si ar fi putut fi muscata. Imi e frica pentru mine, imi e frica pentru familia mea. Imi e frica sa ma întorc seara de la muncă in sectoarele 5 si 6. Imi e mult mai frica de un câine maidanez decat de in tâlhar. Am fost tâlhărit de doua ori când eram tânăr si stiu senzația. Nici un hoț din lume nu e atât de tâmpit încât sa te injunghie sau sa iți sfărâme oasele dupa ce i-ai dat portofelul. Chiar daca e gol. In schimb, câinii asta fac : sfâșie carnea , nu o taie. Sfărâmă / rup oasele.

Acum câțiva ani vazusem un film legat de ignoranta medicilor dintr-un spital de a trata un copil adus la urgente. In final a murit in noaptea respectiva fiind plimbat de la un spital la altul. Tatăl copilului a suferit un soc emotional, a luat un pistol si a împușcat in cap toti doctorii respectivi, unul cate unul, in fata casei lor.

Acelasi scenariu il privesc cu groaza de fiecare data când vad o haita de câini alergând spre mine sau un membru al familiei. Mă gândesc doar la traumele fizice ce le poate lasa un câine si apoi scenariul pleacă in zona infractionalitatii gândindu-ma doar la metode de ucidere in masa a cainilor si cum o sa ma predau extrem de împăcat poliției. Dar nu inainte de a ucide vinovații traumelor.

Pentru informații actualizate si documentație privind legislația actuala, va invit cu drag pe grupul de discuții deschis pe Facebook.

Protest

Joi 5 septembrie ora 12:00, în fața primăriei generale a Bucureștiului va avea loc un protest în tricouri negre. Este o formă de doliu și respect susținută în timpul înmormântării lui Ionuț.

Pe 6, la Piața Romană este un protest AUTORIZAT la care cetățenii nu vor mai fi asa tăcuți la indiferența autorităților !

bucuresti-maidanezi.

 1. Ai perfecta dreptate! Nu-i ok sa fii terorizat psihic mereu cand mergi noaptea pe strada si vezi cate un caine, iar iubitorii de animale, daca tot iubesc cainii atat de mult, sa-i ia acasa. Termenul de 30 de zile de cand ii strang pe toti, este unul destul de O.K.
  P.S.: Subtila durerea fixa :P. Filmul de care amintesti a fost genial! Daca-ti mai aduci aminte cum ii zicea, zi-mi si mie, ca merita revazut!

  Cristian Iosub