Alternative de transport Italia – Romania

Un drum București – Florența are in jur de 1900 km. Țin minte prima oară când am facut drumul era și prima oară când ma aventuram la mai mult de 300 km de condus singur. Am rezistat eroic si la finalul drumului, uitandu-ma in urma, chiar imi plăcea.

Sa conduci pe distante atât de mari, ca sofer de autoturism (excludem din start transportul de persoane), părerea mea este ca e mult mai bine sa il faci singur. Primul drum l-am facut de la ora 10:00 plecare din Bucuresti, la ora 22:00 undeva la 35km inainte de Budapesta unde este un motel in mijlocul pustietatii pe autostrada. 35€/noapte. Se doarme bine, asternuturi curate si se vorbește o româna mai buna decat in Covasna. A doua zi am plecat la 10:00 si am ajuns la 22:00 in Florenta. Deci doua zile de mers cu opriri la fiecare 100km.

Spuneam ca este mai bine sa pleci singur pentru ca autostrazile din Ungaria sunt cele mai minunate din tot drumul indiferent pe care parte ai lua-o (Austria/Slovenia). Navigatorul GPS iți spune ca dupa 200 km (!) sa virezi la dreapta, ceea ce înseamnă ca te aștepti sa intri in vreun orașel ceva. Nu. Dupa 200km doar schimbi autostrada si urmează încă vreo doua potrivi de +100km condus in linie dreapta. Sa fiu sincer, singura soluție in momentele astea este sa fii un pic dereglat la mansarda. Pe autostrăzi avantajul este ca mergi cu +100-130km/h, drum drept, asfalt curat. Dezavantajul este ca pentru a rezista la drum trebuie sa vorbești cu cineva. Nu este suficient un post de radio. E urmăream “luminițe roșii” din depărtare, vorbeam cu Ioana sau Carmen de la Smailo GPS … Dar revin, este mult mai bine sa faci drumul singur pentru ca in cazuri nefericite, te duci singur, nu iei întreaga familie cu tine. Merg pe ideile prezidențiale (președintele nu merge in avion cu succesorul sau niciodata) că dacă imi e destinat sa crăp pe autostrada, copilului trebuie sa rămână singur ci cu mă-sa.

Pe autostrada, in cazul unui accident, probabilitatea de a muri pe loc este destul de ridicată. La viteze de 130km/h, o simpla explozie de cauciuc poate crea un carnagiu in care sa iau dupa mine si alte câteva mașini.

Autostrazile / drumurile din România sunt cele mai bune 😉 Din București pana la Cenad faci vreo 10 ore pe timp de zi. In mod normal, ar dura 5-6 ore maxim drumul, daca ar fi autostrăzi de legătura. Dar cum noi avem ulițe in loc de autostrăzi, faci mai mult. Si asta e un lucru bun. Ganditi-va la toate filmuletele de pe youtube cu accidente pe autostrăzi. Am fi avut Russian Style autohton. Viteza mica datorată drumurilor proaste = risc redus de a muri prin Carpați 😉

La următoarele drumuri RO – IT am avut pasageri care ma tineau de vorba. Condus continuu cu pauze de somn de 2-3 ore. La un moment dat pasagerul care ma “tinea” de vorba dormea buștean. 😉 Era 2 noaptea prin Băile Herculane, asa ca am oprit in fata unei “secții” de poliție aflată intr-o clădire abandonata si am închis ochii pana dimineata.

Este adevărat faptul ca intr-o călătorie contează călătoria in sine, nu destinația. Dar depinde de călătorie. Daca ai o săptămâna – doua de concediu, nu rentează sa te duci cu masina. Faci 4-5 zile numai drumul dus întors. Pentru distante mari prefer întotdeauna avionul.

Alternative de călătorie

Autoturismul. Un drum dus întors Florenta – București, cu tot cu autostrăzi (cca 80€) ajunge lejer la 750€ mers economic. Sa nu mai pun la socoteala ca in astea patru zile trebuie sa mănânci, sa bei, sa dormi … Mai punem si uzura mașinii ca dupa 3 drumuri deja ii faci revizia care e si aia vreo 200€. Dezavantajele le-am menționat. Avantajul este ca poti sa opresti vrei, poti sa transporti cat vrei si ce vrei (in limita legală) si vezi localități pe partea cu Austria care sunt chiar desprinse din cărțile de povesti.

Microbuzul. Dezavantaje sunt din punct de vedere al confortului. Stai doua zile intre 20 de persoane, spațiu mic, traspiratie multă, oameni laudarosi in jur, fiecare își povestește viața sau minciunile iar șoferul oricât de bine calificat ar fi, in final este om si poate greși. Mori nevinovat. Avantaje : Biletul este relativ ieftin, in jur de 100-150€ depinzând de firma, transporti 30-50kg de ce vrei tu, dai 10€ la vama si nu te controlează nimeni. Din Italia in România poti duce ce vrei tu prin orice firma. Invers e mai greu.

Autocarul. Dezavantajele sunt aceleași ca in cazul microbuzului plus ca de data asta vorbim de cca 50 de persoane pe autocar, ciorapi mirositori, manele, fumat pe geam, spart semințe. Avantajul e ca sunt 2 șoferi (atlassib) sau 4 (ognivia) care fac cu schimbul deci faci o zi jumate pana i. Bucuresti, maxim.

Avionul. Ei bine, avionul este preferatul meu. Prețurile sunt ridicol de mici, condiții bune iar in cazul unui accident nu rămâi schilodit pe viața ci mori direct. Un bilet Wizzair Pisa – Otopeni pleacă de la 29€ (!). Pentru Londra am luat de la Ryanair cu 27€. Pentru Madrid e 22€. In plus, făcu doar 1 ora si 40 de minute , maxim doua ore pana la destinație. Stai linistit pe scaun, vezi un film pe tableta si gata. Pentru bagaj, in general e 30€ / 20kg. Dar ai voie cu un ghiozdan in care sa iți bagi 3 chiloti, 3 ciorapi, 3 tricouri etc … Cat poată sa încapă in ghiozdan.

Totuși sunt foarte multi romani care aleg autocarul. Da, majoritatea sunt din afara orașelor mari unde sunt aeroporturi ori in Italia, ori in România. De aceea e greu ca pt un Botoșănean sa se ducă cu avionul acasă. Dar de la gara Atlassib pleacă zilnic in jur de ora 13:00 un autocar spre București. Nu am sa înțeleg niciodata de ce ai da +100€ pe bilet cu bagaj inclus si faci doua zile, in loc sa dai 29€/bilet si 30€/bagaj si seara ești acasă. Pana ajung eu in Bucuresti, autocarul nici nu a părăsit teritoriul Italiei. Mai este si cazul Galați – Milano unde este destul de greu si uneori mai scump sa calatoresti cu avionul.

Depinde de alegerile fiecăruia, obișnuința si pricepere.

Intre timp , in Ungaria a intrat un tir intr-o masă de mașini făcând praf totul in calea lui. Printre mașini era si un microbuz de 20+1 locuri, sofer pregătit, circula incet in ambuteiaj pe banda 1… Au murit câțiva romani si SMURD deja a plecat spre ei sa acorde ajutor părțile ungare. Detalii aici. Microbuzul românesc implicat în accident se deplasa de la Galaţi la Milano, avea 19 pasageri şi 2 şoferi, toţi cetăţeni români.

20130830-150811.jpg

Articol scris de pe aplicația WordPress iOS

 1. Ai perfecta dreptate….cu o mica precizare: ca si in avion gasesti laudarosi si cocalari….

 2. Autocar never ever, doi ani am facut naveta ro-it la fiecare 3 luni; a fost frumos, fiecare calatorie povestea ei, dar acum nu mai e cazul.

  Avion, pentru mine nu e mereu usor, desi locuiesc relativ aproape de Roma:
  – In primul rand ca sa gasesc bilete ieftine trebuie sa-mi programez vacanta dupa cum vrea compania aeriana.
  – In al doilea rand, au niste ore de decolare/aterizare absurde. Cu Wizzair am doua variante: ori ma trezesc la 1 noaptea sa prind zborul de dimineata, ori ajung la Craiova la 3 dimineata cu zborul de seara. Alternativa ar fi Carpatair care are zbor direct Roma – Craiova, dar in martie imi cereau 1.200 de euro dus-intors pentru doi adulti si un copil; mai au si oferte, de exemplu am gasit in octombrie 300 de euro dus-intors 3 pers.

  Ramane autoturismul, mai ales ca noua ne place sa ne plimbam. Eu prefer ex-Yugoslavia in locul Ungariei si/sau Austriei deoarece e mai scurt. In plus, in Croatia ne oprim la un agroturism o noapte. Costurile la un drum dus intors sunt motorina 300, autostrazi 130, cazare + masa 200, mers relaxat, nici la consum dar nici sa rupi masina. Se gaseste cazare si mai ieftin daca stai sa cauti.

  Dar daca nu ai autoturism, ai aeroportul la 300+ km de casa (in Italia ori in Romania), e normal sa ti se para ok un bilet de autocar dus intors la 150 – 180 de euro. Faci 35 de ore pe drum dar stai pe scaun, nu schimbi trenuri, nu cari 45 de kg de bagaj intre autogari.

 3. Ma scuzati, maine ma trezesc de dimineata + casti in urechi, asta ma salveaza de cele mai multe ori de trancaneli neinteresante….

  Cristian Iosub