Ubuntu va strânge $20 mil. într-o zi ?

Despre Ubuntu Edge am mai scris aici. Ideea e buna, telefonul este performant, prețul este pe măsură. Dar lipsesc fondurile necesare.

Comparația de mai jos spune multe

Ubuntu EdgeApple iPhone 5Samsung Galaxy S4
Mobile OSDual-boots Android and Ubuntu mobileiOSAndroid
Desktop OSUbuntu DesktopNoNo
RAM4GB1GB2GB
Internal storage128GB64GB16GB
Screen720 x 1,280, 4.5 inches640 x 1,136, 4 inches1,080 x 1,920, 5 inches
ProtectionSapphire GlassCorning Gorilla GlassCorning Gorilla Glass 3
ConnectivityDual-LTE, GSMLTE, GSMLTE, GSM
SpeakersStereoMonoMono
BatterySilicon-anode Li-ionLi-ionLi-ion
Price$695$849*$750**

CPU/GPU, screen technology to be finalised before production. * Apple Store ** Best Buy

Canonical a avut o idee măreață dar lipsa finanțelor și dorința de a fi promovat intens acest produs au dus la crearea celei mai mari campanii de donații din istoria Indiegogo : 32.000.000 $ în doar o lună ! Până în această dimineață a fost deja strânsă impresionanta sumă de 12.000.000$

Ubuntu cere suport prin conturile de pe rețelele sociale să strângă încă 20.000.000 $ in doar 30 ore rămase.

ubuntu

Ceva însă nu înțeleg : This campaign will only receive funds if at least $32,000,000 is raised by its deadline. Funding duration: July 22, 2013 – August 21, 2013 (11:59pm PT).

Canonical a ales o modalitate de plată numită Fixed Funding ceea ce este total ilogic având în vedere suma incredibil de mare.

Pricing and Fees

Flexible Funding

Fixed Funding

You reach your goal

4%

4%

You don’t reach your goal

9% but you get to keep what you earned.

This encourages people to set reasonable goals and promote their campaigns.

0% and your contributors get refunded

Third-party fees do not apply for refunded contributions.

Third party fee

3% for credit card processing.

plus a $25 wire fee for non-U.S. campaigns. Currency exchange fees may also apply.

Având în vedere necesarul companiei, erau trei posibilități :

 • varianta optimă : alegea flexible funding. Din cei 12.000.000$ strânși până acum, vreo 9% îi plătea comision (9% pt că nu a atins targetul. Dacă atinge targetul, plătește doar 4%). Mai plătea comisioanele pt cei care donau prin card de credit . Dar rămânea cu 10 milioane de dolari !
 • varianta hipioată : a ales fixed funding și dacă nu strânge toți cei 32.000.000 $ până în noaptea asta, nimeni nu primește nici un cent. Poate nu au cumpărat iarbă de unde trebuie.
 • varianta kamikaze : lasă donațiile să meargă indiferent de rezultat. Nu se așteaptă nimeni să strângă 32 de milioane . Oricum 12 mi se pare deja un record. Dar, compania deja negociază cu un sponsor să investească în Ubuntu Edge. De aici văd două finalități : sponsorul va dona 20 de milioane pe ultima sută de metri sau sponsorul va plăti 30 de milioane în afara campaniei de donații.

Comisionul actual ar fi de 4% din 32.000.000 deci vreo 1.280.000 $. Am impresia că indiegogo a fost folosit pe post de panou publicitar contra unei sume ce a permis setarea prețului de 32 de milioane $.

 1. Cand am inceput sa citesc articolul deja aveam formulata o intrebare pt ca ma tot macina de acum vreo luna de cand am aflat de proiectul lor. Dupa ce am parcurs articolul simt ca sunt si nu sunt nelamurit, dar totusi curiozitatea ma impinge sa ma intreb: Ce se intampla cu cei ce au contribuit? Oare chiar vor primii banii back si asta e tot… Sper totusi ca nu.

  • CRISTIAN IOSUB 21 august 2013 at 13:54

   Eu am avut câteva donatie făcute pe site. La cele cu fixed funding, doar in cazul in care s-a atins suma necesară se retrag banii de pe card. Daca e fixed banii nu se iau instant. Se iau abia la finalul campaniei. Daca nu ai bani pe card (paypal), ei vor încerca sa ii retragă atunci când vor fi disponibili.
   La flexible funding in schimb se retrag banii si cat se aduna…se aduna. 😉

 2. Salut,

  Iti urmaresc atent post-urile de pe blog. Imi place cum scrii. Asta m-a determinat s-mi deschid si eu un Blog. Vreau sa intru si eu in comnunitatea voastra si o sa-mi postez zilnic opiniile. Am inceput deja. Acesta este Blog-ul meu: http://opinieseparata.blogspot.com
  Te invit sa facem schimb de link-uri in Blogrol. Asta daca iti place desigur cum scriu.
  Eu sunt la inceput dar sper ca vom fi prieteni pe viitor.
  Daca esti interesat contacteaza-ma la adresa: blogurismart@gmail.com
  Eu am sa te urmaresc in continuare! Tine-o tot asa!

  Cu stima,
  Ionut Alin.

 3. Sa vedem ce o sa se aleaga de acest indraznet proiect, acum ca fundraising-ul nu si-a atins targetul…. Cam mult totusi si-au propus sa obtina intr-o prima instanta….

 4. […] A5 DuoLa revedere Millennium Bank !Ubuntu va strânge $20 mil. într-o zi ? CRISTIAN IOSUB August 22, […]

  Cristian Iosub