Un roman cheltuieste in medie 87 de lei pe an pentru servicii postale

Cele mai recente studii realizate de ANCOM in randul utilizatorilor de servicii postale din Romania arata ca persoanele fizice au cheltuit anul trecut in medie 87 de lei pentru astfel de servicii, cu o medie de 106 lei pe an in mediul urban si 56 de lei pe an in mediul rural, in timp ce persoanele juridice au cheltuit, in medie, 3.400 de lei pe an pentru aceleasi servicii”, a spus Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, la Courier & Postal Services Forum 2016, eveniment dedicat sectorului de servicii postale si curierat din Romania.

Alegerea furnizorului de servicii postale

Potrivit studiilor de piata realizate pentru ANCOM, atunci cand aleg furnizorul de servicii postale, utilizatorii persoane fizice din Romania se ghideaza dupa tarifele practicate de furnizori, viteza de livrare, siguranta trimiterilor si respectarea timpilor de livrare, in timp ce persoanele juridice acorda mai multa atentie gradului de acoperire teritoriala, sigurantei trimiterilor si termenelor de livrare.

Aproape jumatate (45%) dintre expeditorii de scrisori persoane fizice ar fi dispusi sa plateasca dublu daca, la nivel national, scrisoarea ar ajunge in aceeasi zi, iar o treime (37%) dintre acestia ar fi dispusi sa plateasca dublu daca un colet expediat la nivel national ar ajunge a doua zi.

Asteptarile utilizatorilor de servicii postale

Majoritatea utilizatorilor de servicii postale persoane fizice apreciaza ca urmatoarele caracteristici ar trebui sa se regaseasca in oferta tuturor furnizorilor de servicii postale: sisteme de notificare privind data si ora livrarii sau stadiul livrarii, verificarea coletului la livrare, precum si asumarea raspunderii furnizorului pentru intarzierea livrarii. Totodata, 3 din 4 utilizatori persoane fizice considera ca este necesar ca furnizorii de servicii postale sa informeze destinatarii telefonic sau prin e-mail in legatura cu data si ora livrarii.

In schimb, utilizatorii persoane juridice considera ca ar fi necesar ca, pe viitor, furnizorii de servicii postale sa implementeze urmatoarele tipuri de servicii: livrarea trimiterilor postale in aceeasi zi, la nivel national (indiferent de localitate), servicii internationale de livrare bani si trimiteri de corespondenta internationale cu confirmare de primire, livrare de colete supradimensionate sau cu regim special (volum/greutate/fragile/animale).

 Necesitatile utilizatorilor cu dizabilitati vizuale

Utilizatorii de servicii postale cu dizabilitati vizuale declara ca le sunt necesare colectarea si livrarea trimiterilor postale de la/la domiciliu/adresa indicata, precum si existenta unor puncte de colectare in fiecare sat, chiar daca acolo nu exista un oficiu postal. In plus, acestia considera necesara dotarea oficiilor postale cu rampa de acces si covoras tactil, ca element ajutator de orientare a persoanelor cu dizabilitati vizuale in interiorul oficiilor postale.

Despre studii

Studiile privind preferintele de consum ale utilizatorilor de servicii postale din Romania au fost realizate pentru ANCOM, la finalul anului 2015, pe esantioane reprezentative la nivel national pentru persoane fizice si juridice care au folosit servicii postale in ultimele 12 luni anterioare studiilor. Rezultatele studiilor vor fi utilizate de Autoritate pentru evaluarea serviciului universal in domeniul serviciilor postale in acord cu necesitatile de consum ale utilizatorilor finali. Studiile integrale pot fi consultate aici.

 

Recomandarea săptămânii
Gazduire web

Tags:

BlogInternet

  1. păi cred că nici o firmă de curierat nu oferă servicii de genul livrării în țară în aceeași zi… nu cred că e posibil tehnic așa ceva

  2. Sunt multe firme in Romania care ofera servicii de curierat, dar nu am vazut pana acum o firma care sa se miste rapid, sa ofere clientului tot ceea ce are nevoie, de la preturi corecte, infrastructura si alte elemente necesare unui business. Cu siguranta in Romania serviciile se vor moderniza, totul datorita firmelor private, iar despre Posta Romana are rost sa mentionam aici? Cand ei ofera tarife mici, dar calitate, rapiditate si seriozitate zero?

    Cristian Iosub