United States stands with you …

Mă uitam la discursul președintelui Statelor Unite ale Americii, unde spunea : “I want the people of France to know that the United States stands with you” și mi-am adus aminte de o comparație destul de interesantă auzită zilele trecute, legată de trimiterea trupelor americane în toate zonele de conflict din lume. Nu are legătură cu Charlie dar mi s-a părut interesantă.

America s-ar vrea a fi fratele mai mare care supraveghează tot și are grijă cică să se păstreze democrația în zonele de conflict, unde ar fi grupări teroriste. Irak, Afganistan, peste tot aceeași poveste. Totuși, trebuie să apreciem că se duc americanii și mai fac un pic de curățenie, pentru că alternativele sunt ca la prezidențiale : Iohannis sau Ponta? La fel și aici. Dacă nu s-ar duce Statele Unite, atunci s-ar duce Rusia.

Americanii sunt ca polițiștii : îți mai plantează un buletin prin mașină, o punguță de droguri la percheziție…dar totuși o fac în niște limite și încearcă pe cât posibil să își acopere fundul.

Rușii în schimb, sunt băiețași de cartier. Pe ăia nu îi interesează de democrație sau de drepturile omului. Ăia vin, te bat de de caci pe tine și pe urmă inventează o țară prin mijlocul Siberiei spunând că ăia te-ar fi bătut. Cu toate că i-ai văzut pe ei.

Chinezii în schimb au alte treburi. Ăia construiesc în continuare orașe fantomă de 500k locuitori peste tot prin lume,  pe care dacă nu le folosesc în 10-15 ani, le-au construit degeaba.

Indienii au problemele lor mai mari. Ăia se chinuie 24 de ani să dea afară un bugetar și dacă s-ar apuca de atentate prin afara continentului, cu siguranță s-ar duce la șoferul unui autobuz să îl roage frumos dacă poate să detoneze și el o bombă acolo.

      Cristian Iosub