Urăsc când trebuie să fac pe polițistul cu agențiile

Am primit astăzi un comunicat de presă din partea unei adrese email pe care nu o cunoșteam și care îmi comunica cifra de afaceri a lui Allview pe 2020 (82.75 milioane de euro) și profit net în valoare de 4.88 milioane de euro. Nu știm cât profit este din revânzarea măștilor, mișcare lăudată la vremea respectivă, dar anul 2020 a fost o cursă nebună pentru importatorii de dispozitive electronice din România, Vonino a câștigat câteva licitații pentru vânzarea unor tablete, un an dificil și cu multe aspecte.

Primul lucru ce mi-a atras atenția a fost faptul că emailul părea să vină prin Mailchimp deci fac parte dintr-o listă de abonați la un newsletter. Ca paralelă, autoritatea de protecție a datelor din Bavaria a interzis unei companii să mai folosească Mailchimp deoarece serviciul de newsletter este gestionat de o companie americană ce se califică ca “electronic communication service provider” sub legislația americană FISA702. A mai povestit Tudor Galoș despre cazul Schrems II, care a invalidat acordul privacy Shield de liber schimb de date personale între operatori de date din UE și împuterniciți sau operatori din US. Mailchimp este unul dintre serviciile afectate de această decizie. De asta imi place și folosesc Conectoo, că are servere în Romania, infrastructură puternică, preț mai mic față de Mailchimp pe partea de newsletter…

Newsletterul era simpluț, părea a fi o transcriere dintr-un word dar cumva la jumătatea emailului apare semnătura unei doamne Corporate Communication Manager. Corporate și primesc emailul pe Yahoo …

Mai departe, observ câteva linkuri în email către diverse imagini și comunicatul de presă în format word, găzduite pe Google Drive. Deci nu era un folder cu Media Kit or something, ci erau urcate în Drive.

Până acum am înțeles că este cumva un comunicat de presă făcut la buget, probabil din 4.88 milioane de euro nu a rămas foarte mult și pentru Comunicare și PR. Dar totuși, cine este expeditorul, pentru că de la Allview am primit tone de emailuri și erau mereu din partea brandului.

Expeditorul este o adresa email @marketcap.ro . Google nu știe nimic despre domeniul acesta, el nu e activ ca website ci e folosit strict pentru trimiterea emailurilor. Domeniul este cumpărat acum 10 zile conform RoTLD de către SC Market Cap PR SRL, firmă înființată în urmă cu numai 7 zile. Mai mult, Mailchimp spune că adresa declarată a expeditorului este OP 63 – CP 74, Sector 1.

Încurcate sunt căile pitch-urilor în ziua de astăzi. Cineva face o firmă și în 7 zile deja are pitch câștigat, contract semnat, baza de date a colaboratorilor media transferată și deja comunică în numele brandului. Mă bucură să văd așa eficiență 🚀 .

 • Agenție de PR nou înființată
 • Trimitere comunicat de presă către o bază de date de potențiali oameni interesați 
 • Abonații cu foarte multe adrese personale au fost înștiințați că adresele lor de email se dau pe derdeluș pe internet și aparent o firmă nou înființată are acces la baza de colaboratori ai unui brand puternic ×
 • I-a salutat cineva pe colaboratorii brandului măcar din respect pentru anii de lucru împreună, cum au făcut absolut toate colegele din PR până acum, să transmită faptul că începând de acum vor primi comunicate de presă din partea unei agenții externe ×
 • Adresa inspiră încredere totală și nu e la o căsuță poștală sau ceva phishy ×
 • Site-ul este funcțional și clar explicat cine este marketcap.ro și ce vrea de la viața noastră ×
 • Emailul ușor de înțeles și nu e scris ilogic, cu semnătura care vine la mijlocul mesajului și pare a fi scris din bucăți ×
 • Articolul ăsta e încă un motiv pentru care nu va colabora agenția cu mine

Conform GDPR, ar trebui ca în momentul în care colectezi anumite date, mai ales în scop de marketing, să spui că le vei transmite mai departe către anumiți furnizori de servicii (ie. agenții de marketing care îți trimit newsletterele). Desigur, nu poți să spui cu societatea X SRL, pentru că poate o schimbi, dar e bine să treci această mențiune.

De asemenea, dacă folosești tool-uri externe pentru trimiterea newsletterelor, trebuie să spui acest lucru și să scrii lista acelor furnizori de servicii (ie. Mailchimp).

Acum, dacă te decizi să trimiți newslettere la o bază de date care nu îți aparține, ar trebuie să ai în vedere două situații: (a) situația în care ”închiriez” o bază de date și practic furnizorul de servicii este cel răspunzător pentru consimțământul de marketing, (b) dacă o faci intern, să te asiguri că folosești adrese de e-mail non-personale (ie. office) și că nu vii cu bocancii în viața personală a omului.

Mai mult, ideea de soft opt-in, pe care unele companii decid să o folosească cu baza interesului legitim, se referă la promovarea unor servicii sau bunuri identice sau similare ca cele pe care deja le-ai oferit clientului tău sau să faci o prospectare de piață pentru persoanele care ar fi interesate de acest serviciu sau produs, în linie cu cele pe care le-am spus anterior.

În ceea ce privește un comunicat de presă, trebuie să vedem exact dacă este un mesaj comercial, dacă este unul de informare sau care este scopul urmărit de acesta. Ana Maria Udriște – Avocatoo.ro

   Cristian Iosub