Varianta mobila a Mozilla va fi lansata anul aceasta

Browser-ul Mozilla Firefox pentru telefoanele mobile s-ar putea lansa pana la sfarsitul anului

Versiunea pentru telefoane mobile a browser-ului Mozilla Firefox va fi lansata in cateva zile, foarte posibil chiar pana la sfarsitul anului. Browser-ul, cunoscut sub numele de cod Fennec, va fi disponibil intial doar pentru posesorii smartphone-ului Nokia N900, dar va fi apoi extins si pentru alte terminale.

Broswer-ul va fi disponibil inital doar pentru telefoanele Nokia N900, urmand apoi ca disponibilitatea sa fie extinsa. Totusi, reprezentantii Mozilla au admis ca va mai trece destul timp pana ce browserul va fi disponibil si pentru iPhone din cauza ca Apple are o platforma restrictiva ce nu permite alte browsere.

Principalul concurent al Fennec va fi Opera dar si navigatorul Safari al Apple. Reprezentantul Mozilla spune ca utilizatorii de N900 pot sincroniza versiunea de Firefox pentru mobil cu cea de pe computer, deoarece “browser-ul cripteaza informatiile si le retransimite prin “cloud computing” intre PC si telefonul mobil”.

Fennec va putea fi descarcat de pe site-ul Mozilla dar va fi prezent si pe Ovi Store al Nokia.

In orice caz, putem spune ca aceasta versiune de Firefox seamana mult cu Mobile Safari de pe iPhone, in special datorita barei de cautare in functie de context. Aceasta va incarca automat URL-uri si va afisa rezultatele cautarilor si, inca o data ca Safari in varianta mobila, Firefox Mobile va permite “tararea” continuturilor paginilor web cu ajutorul degetelor utilizatorului. Barele de scroll vor fi afisate pe ecran doar atunci cand utilizatorul va folosi functia de scroll, pentru a economisi spatiul.

Browsingul cu taburi este de asemenea prezent si pana la 4 thumbnailuri de pagini web pot fi vizualizate in acelasi timp. Favoritele, history-ul si chiar o tastatura QWERTY sunt prezente in aceasta versiune, in vreme ce un defect al acestui browser este deja vizibil, zoomul fiind facut prin intermediul unor butoane, spre deosebire de Safari si al sau zoom facut cu ajutorul degetelor utilizatorilor.

      Cristian Iosub