Vârsta maximă până la care ai voie să conduci

De foarte multe ori m-am întrebat de ce legislația românească oferă obligativitatea doar a unei vârste minime pentru a putea conduce, dar nu și maxime.

Prin afară situația stă cam așa :

Autorităţile italiene iau în considerare restricţionarea vârstei maxime la care un cetăţean mai are voie să conducă pe şoselele interne. Ţara are unele dintre cele mai ucigaşe drumuri din Europa, cu peste 5.000 de decese din cauza accidentelor auto în 2009 şi se pare că şoferii mai bătrâni de 80 de ani sunt responsabili pentru o parte dintre aceste accidente. Pe de o parte, tehnologia implementată în vehiculele moderne le pune probleme serioase acestora, în timp ce atenţia şi reflexele lor se reduc pe zi ce trece din cauza vârstei înaintate.

“Trebuie să îndrăznim să fim primii care aleg vârsta maximă la care poţi conduce un automobil. Odată cu atingerea vârstei respective, şoferul respectiv pierde permisul din oficiu. Pentru moment, este doar o propunere, dar trebui să o luăm în considerare serios”, a declarat Mario Valducci, expert în trasporturi de la Parlamentul Italian.

În cazul în care vor introduce această măsură, şoferii care vor trece de vârsta de 80 sau 85 de ani vor fi nevoiţi să renunţe la condus şi la permisul de conducere. În acest moment, nu există o restricţie în ceea ce priveşte vârsta maximă la care un şofer poate să conducă pe drumurile publice, cât timp acesta respectă toate normele statului în materie de sănătate. Şoferii din grupul 50-70 de ani trebuie să facă o examinare medicală amănunţită la fiecare cinci ani, iar cei care au trecut de 70 de ani trebuie să facă o asemenea examinare la fiecare trei ani. Singurul lucru pe care trebuie să îl prezinte şoferii vârstnici este un certificat medical care să certifice faptul că sunt apţi pentru condus. Sursa.

Ei bine, până și ei au rămas doar la nivelul de discuție. Este un subiect tabu, cunoscut de toți, contestat de toți, dar nimeni nu ia nici o măsură. Motivele politice sunt evidente. Dacă vreun parlamentar ar îndrăzni să propună o asemenea lege, ar rămâne instant fără alegătorii pensionari. În România cred că pensionarii sunt cei mai numeroși participanți la alegeri.

De foarte mult timp am ales să nu mai conduc, ci să mă feresc, datorită oamenilor în vârstă pe de o parte și pe de altă parte datorită legislației rutiere mult prea permisivă chiar și față de tinerii șoferi de weekend.

Mai jos este un clip filmat prin București. Tânărul este un caz fericit. Am văzut accidente mult mai grave datorate acestei categorii de șoferi : oamenii în vârstă.
Ambele masini sunt nedeplasabile : Omul în vârstă are roata ruptă , iar tânărul a rămas fără turbină.

Am doar 29 ani și totuși nu sunt de acord ca la 70 ani să mai am permis. Este simplu. Reflexele se slăbesc. Vederea la fel. Nu mai am aceeași putere de concentrare. Poate fac la naiba un atac de cord la volan. Intru cu mașina într-un autocar și omor 40 persoane nevinovate. Din păcate văd zilnic lemne din astea pe autostrada, dar suntem prea neputincioși să mai facem ceva.

Btw, cunosc un individ, pe la un 45-50 ani, deci în floarea vârstei, care nu are un ochi iar cu al doilea vede doar pe jumate. Conduce sute de kilometri fără să aibă vreo remușcare. Ăla este un pericol național. Dar ce putem face noi… ?

 

  1. buna ziua ,as dori sa aplicati legea mai repede cu suspendare permisului de conducere .socru meu are 82 de ani si face numai prosti intr un an a avut 2 accidente .iar masina lui e botita din toate unghiurile. nu se mai poate. va rog faceti ceva.

    Cristian Iosub