Cum se verifică o carte de identitate dacă e falsă ?

G E N E R A L I T Ă Ţ I

Ce este un document de identitate ?

Documentele de identitate au apărut din necesitatea existenței unei centralizări a persoanelor fizice, individualizate fiecare în parte printr-un document care conține un ansamblu de date unice de identificare. Documentele de identitate sunt legate de registre naționale de evidență a populației, acestea constituind o importantă resursă administrativă. Utilizarea lor la nivel mondial poate fi multiplă, mai ales în condițiile tehnologiei actuale (documente de identificare, elemente de înregistrare în diverse sisteme centralizatoare, “chei de acces” la sisteme integrate). În cadrul unor țări precum Italia, Spania, Portugalia, Thailanda sau Singapore, cărțile de identitate au devenit componente vizibile a unor rețele complexe și extinse care integrează sistemele de back-office din diferite agenții guvernamentale. Odată cu introducerea benzii magnetice și cu tehnologia microprocesor, aceste cărți electronice pot deveni o “cheie” pentru accesarea serviciilor publice.

De exemplu în Italia, este eliberat un card verde numit Cod Fiscal (Codice Fiscale) şi este un instrument de identificare a cetateanului in raportul sau cu organele administratiei publice eliberându-se la cerere in baza documentelor de identitate romanesti,cartea de identitate sau in alternativa pasaportul.

Este un document prin care ne putem inscrie la Serviciul Sanitar National, ne permite angajarea, ne permite desfasurarea unei activitati comerciale (societate/cooperativa sau persoana fizica), ne permite sa efectuam orice tip de contract/conventie,etc.

În plus, există Cardul de Sanătate (Tessera sanitaria), ce are inscripţionat pe el acest cod fiscal iar pe baza lui se poate identifica pacientul în baza de date a Serviciului Sanitar National.

 

Unul din aceste doua carduri mai este solicitat şi de către aparatele Self Service de ţigări şi accesorii erotice pentru a se puteaa dovedi vârsta minimă legală de 18 ani a cumpărătorului.

Ce este cartea de identitate ?

Cartea de identitate se eliberează fiecărui cetățean român, la împlinirea vârstei de 14 ani obligatorie), cu excepția cetățenilor români domiciliați în străinătate. Aceștia din urmă pot aplica pentru o carte de identitate provizorie în cazul în care au reședință temporară, valabilă timp de un an.

Caracteristici ale cărţii de identitate

Elementele de particularizare a cărții de identitate sunt:

 • drapelul Romaniei, avand dimensiunile de 45 x 7 mm si pozitionarea in partea superioara a cartii de identitate, intensitatea culorilor fiind cea prevazuta in anexa nr. 1 la Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei de catre autoritatile si institutiile publice;
 • stema tarii, avand dimensiunile de 30 x 41 mm si pozitionarea in centrul spatiulul rezervat textului, potrivit modelului original in culorile prevazute in anexa nr. 1 la Legea nr. 102/1992 privind stema tarii si sigiliul statului;
 • sigla, reprezentata sub forma unui desen geometric oval, continand abrevierea sintagmei “evidenta persoanelor” – “evp” -, pozitionat sub fotografie si incadrat la stanga de codul structurii emitente si de simbolul judetului sau, dupa caz, al municipiului Bucuresti, la dreapta;
 • fondul – fonta de siguranta – cuprinde curbilinii de siguranta, asemanatoare celei aplicate pe bancnote, care, prin desenul complex, combinatia de culori si procedeul de imprimare, asigura protectia impotriva falsificarii.

Ce date sunt scrise pe o carte de identitate:

 • seria (compusa din doua litere) și numărul (compus din 6 cifre);
 • CNP (Cod Numeric Personal) – același pentru fiecare carte de identitate al persoanei, aflat inclusiv pe certificatul de naștere;
 • nume
 • prenume
 • sex
 • prenume părinți (prenumele tatălui în stânga și al mamei în dreapta) – în cazul cărților de identitate emise până la data intrării în vigoare a HG nr. 516/11.05.2009 sau cetatenia pentru CI emise dupa aceasta data.
 • locul nașterii
 • domiciliu/adresă
 • autoritatea emitentă ( serviciul public comunitar de evidență a persoanelor sau, după caz, a Inspectoratului Național pentru Evidență a Persoanelor – denumirea abreviată, inițialele județului, după caz, și codul structurii emitente);
 • valabilitate (data de emitere și data de expirare)
 • Zona de citire automata cu caractere identificabile optic ( zona de citire automată cu caractere identificabile optic are lungimea de 102 mm și lățimea de 17 mm, fiind formată din: tipul documentului, codul țării emitente, numele și prenumele titularului, seria și numărul documentului, cetățenia, data nașterii, sexul, valabilitatea și codul numeric personal fără cifrele ce semnifică data nașterii).

În viitor

Din 2013, se spune că vom călători în statele Uniunii Europene cu carte electronică de identitate, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă care a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial. Cartea electonică e un document distinct de cartea de identitate şi va conţine, printre altele, date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare a două degete.

Este vorba de Ordonanţă de urgenţă nr. 82/2012 – pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind evidenţa persoanelor, actele de identitate ale cetăţenilor români, precum şi actele de rezidenţă ale cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European rezidenţi în România. Ordonanţa de Urgenţă e aplicabilă din 12 ianuarie 2012 (ziua în care a fost publicată în M. Of.).

Cartea electronică de identitate este de tip smart card şi va conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnologie laser şi în format electronic, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă.
Cartea electronică de identitate va conţine datele cu caracter personal din cartea din identitate, adică: numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia titularului, data şi locul naşterii titularului, fotografia titularului, C.N.P, adresa de domiciliu a titularului.
Pe lângă acestea, cartea electronică de identitate va conţine informaţii noi despre titular.
Punctual, cartea electronică de identitate va mai conţine prenumele părinţilor titularului, certificate digitale, date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare (apmprentele) a două degete.

S T U D I U   D E    C A Z

Folosind resursa cea mai des utilizată, Google, am ales la întâmplare o carte de identitate pe care am să detaliez în continuare metodele de identifcare a unui potenţial fals atunci când nu dispunem de aparatura necesară identificării elementelor de siguranţă ascunse. În informaţiile de mai sus am precizat foarte multe date ce se regăsesc pe siteuri oficiale, publice dar în general avem tendinţa de a le citi şi a trece mai departe. Sunt câteva informaţii foarte importante care interpretate în mod corespunzător pot diferenţia un fals bine făcut de un original. Desigur, există şi falsuri ce nu pot fi descoperite decât pe baza elementelor de siguranţă asunse, fiind făcute extrem de bine din punct de vedere al algoritmilor despre care am să scriu şi din punct de vedere al construcţiei tehnice, al plasticului folosit şi modului de imprimare.

 1. Marimea unei carti de identitate romanesti spuneam ca este de 105mmX74mmX0.7mm. Link exemplu.
 2. Pentru validarea algoritmului CNP poate fi folosită o resursă online de tipul validare.ro, sau doar din punct de vedere numeric se poate crea funcţie VBA in excel (link).
 3. Sigla de sub fotografie trebuie să conţină literele EVP, abrevierea de la evidenţa populaţiei. În lateralul acestei sigle, în stânga, veţi putea observa codul structurii emitente iar în partea dreaptă simbolul municipiului unde a fost emisă cartea de identitate. În exemplul dat, cartea de identitate a lui Mirel Joacă Bine a fost emisă de către structura cu codul 141 din Braşov.
 4. Luand Zona de Citire Automata in ordine, primele date sunt de forma IDROMJOACA < BINE < MIREL. Spuneam ca aceasta zona contine tipul documentului, codul tarii emitente, numele si prenumele titularului, seria si numarul documentului, cetatenia, data nasterii, sexul, valabilitatea , CNP fara cifrele ce semnifica data nasterii. In exemplul de fata avem ID = tipul documentului, ROM = codul tarii emitente si numele posesorului. Dupa semnele “<” urmeaza prenumele posesorului CI dar in limita spatiului ce poate intra pe un singur rand. Astfel, daca avem un caz de genul Stanescu Maria Mercedes Larima Albastra, nu o sa incapa tot numele si o sa fie prescurtate.
 5. Seria din partea de sus a CI trebuie sa corespunda cu seria din partea de jos, din zona de citire automata.
 6. Dupa seria CI, urmeaza un cod intern al EVP, apoi data nasterii in forma An/An/Luna/Luna/Zi/Zi/ (AALLZZ).
 7. Dupa data nasterii urmeaza un cod de identificare intern al EVP, apoi data exprirarii cartii de identitate in format An/An/Luna/Luna/Zi/Zi (AALLZZ)
 8. Dupa data expirarii cartii de identitate, urmeaza iar un cod intern EVP si apoi ultimele 6 cifre din CNP.
 9. Fiind emis inainte de 2009, pe CI se regasesc numele parintilor posesorului acestei carti de identitate. Pentru CI emise dupa ordonanta de guvern din 2009, avem cetatenia in  loc de numele parintilor.

De ce am avea nevoie de aceste informaţii ?

Am scris despre cum se poate calcula un CNP, despre datele personale ce zburdă în libertate pe tot internetul, am dat exemple clare de liste ce conţin CNP-uri. Acum a venit tinpul să scriu şi despre cartea de identitate. Din punctul meu de vedere, construcţia unui CNP din punct de vedere algoritmic (SAALLZZ şi  încă 6 cifre (2 pt județ, 3 pentru nr de ordine și ultima de control) consider că este parte a culturii generale. Nu trebuie să ştii pe de rost ce înseamnă cele 6 cifre finale, ci acronimul SAALLZZ.  De exemplu, mi se pare inadmisibil ca un ofiţer de credite să  preia o cerere de pre-scoring unui client de sex masculin atâta timp cât clientul declară CNP începând cu cifra 2.

Sunt domenii de activitate unde sunt procesate informaţiile din cartea de identitate a clienţilor. De exemplu, un dealer de telefonie mobilă ar trebui să cunoască aceste informaţii sau cel puţin să aibă o listă cu elementele de siguranţă ce trebuie urmărite. Şi sunt sigur că au ceva de genul ăsta. Ştim cu toţii cum se fac bani uşor pe mobile.de? Românul vede o maşină la un preţ de nimic în Germania. Vânzătorul spune că trimite maşina în RO aflându-se momentan în cu totul altă ţară, dar numai dacă plăteşte românul transportul. Românul trimite 500€ şi rămâne doar cu trimisul. Se duce pe urmă la poliţie cu documentele primite de la “vanzator” şi descoperă ca erau niste falsuri grosolane. Cunosc cel putin 3 cazuri de genul asta. Chiar zilele trecute un moldovean vroia sa ii traga teapa unui coleg de munca.

Eu mă oftic atunci când văd că cineva încearcă să mă păcălească folosind tehnici vechi, deja cunoscute sau subestimând “victima” 🙂

Surse foto

Tema de lucru

Pe baza informatiilor citite pana acum, in acest articol, gasiti in ultima fotogafie din galerie care este motivul pentru care tanara din imagine a fost prinsa de vamesi incercand sa iasa din tara cu acel buletin considerat fals. Sursa articol este aceasta dar nu este specificat. Think Mac Gyver si lasati-mi mesaj cu parerea voastra !

fals

Recomandarea săptămânii
Gazduire web
Cristian Iosub