Veterani de război

Pentru România actuală nu există noțiunea de “veteran de război”. România a participat la multe războaie de a lungul istoriei, dar nici măcar o dată nu au fost omagiați și recunoscuți veteranii noștri ca eroi. Singurul care mai trezește un sentiment de patriotism în prezent, este spotul Veteranul făcut de Cosmote. Dacă în al doilea război mondial ar fi fost să spunem tineri de 20 ani, în prezent ar trebui să aibă cel puțin 90 ani. După al doilea război mondial a urmat perioada comunistă car prin definiție nu omagia acești eroi. Pentru tinerii din ziua de azi, care nu cunosc stagiul militar, sunt cuvinte abstracte ceea ce spun. La fel și pentru cei care au făcut stagiul la birou. Serviciul militar nu te face veteran dar îți aduce un 2% din cunoștințe despre ce ar reprezenta starea de conflict, mobilizarea națională și ce înseamnă șuierul unui AK47 autentic, nu porcăriile alea de airsoft.

[youtube]http://youtu.be/AHC6zKzoxK0[/youtube]

Prin 1989 au încercat câțiva băștinași să se dea veterani la revoluție dar povestea e complexa. Plecând de la cei care au certificatul de revoluționar doar pentru a primi ajutoare sociale și reduceri de impozite stând ascunși în decembrie 1989 prin cine știe ce case de la țară de frică să nu fie împușcați și ajungând până la cei care au mers la luptă în spiritul turmei fără să aibă nici cea mai mică cunoștință despre cine este inamicul, tactica de atac și mânuirea unei arme. Revoluționarii din 1989 din punctul meu de vedere nu sunt eroi ci sunt cei care au ajutat la distrugerea tării și ajungerea ei la nivelul de astăzi. Spun că doar au ajutat pentru că butoanele au fost externe, nu pe plantația noastră oricum. Dar prea mult Dallas le-a afectat creierul și se visau țăranii români deja fermieri ca Bobby.

În Statele Unite ale Americii în schimb situația este cu totul diferit și asta deoarece SUA deține trupe combatante amplasate în foarte multe zone de război. respectul față de un veteran de război este maxim în străinătate, în special pentru americani. Oamenii de pe stradă respectă veteranii, poliția respectă superioritatea veteranului fiind un combatant care a participat mult mai activ decât ei pentru apărarea tării sau cucerirea unui teritoriu, statul respectă veteranii, sistemul în general îi respectă.

Desigur, este nevoie de un tratament de lungă durată dpdv psihiatric pentru ei având în vedere condițiile grele de trai, teama zilnică de inamic, starea de alertă permanentă în care au stat pe perioada detașării,  Doar o părere, distantă, poate fi formată la o simplă căutare pe youtube (da, militarii americani au camere video hd montate pe cască). Dar acolo sunt doar exemple din cele mai ușoare și comerciale pentru a proteja publicul de conținutul violent al imaginilor.

Iubesc America pentru devotamentul militarilor și pentru respectul oamenilor față de aceștia. Desigur, greșeli ca în cazul lui Stanley Gibson mai se întâmplă sau ca acesta, dar generalitatea rămâne.

[youtube]http://youtu.be/l4mTTYIa9yg[/youtube]

Aceleași păreri sunt și legate de Poliția Română vs Poliția din State sau din Anglia. Mă refer la tablagii. Ai noștri încă mai aleargă piețe după șpaga la zarzavaturi pe când ai lor nu ezită să folosească forța și armele din dotare în cazul în care se opune rezistență. În timp ce alte țări se dezvoltă din punct de vedere militar, în România e tot bagabonțeală….

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QngE6kKk8Lg[/youtube]

 1. 1. “The title “19” comes from the documentary’s
  claim that the average age of an American
  combat soldier in the (Vietnam) war was 19, as compared to World War II’s 26.”
  2. Pe forumul trafictube era un filmuleţ de youtube cu un veteran american care bate un taximetrist. E doar unul din cazurile când soldaţii o iau pe arătură în viaţa civilă. În schimb la ei se aplică principiul de la boxeri: eşti o armă mortală bipedă, rezultă circumstanţe agravante.
  3. Mi-e dor să trag cu AK-47. Prost am fost în armată că m-am ferit de ele. Cred însă că ne vor trebui în curând nişte cursuri de survivalism; China pleacă la război cu SUA via Japonia, criza financiară din UE e departe de sfârşit, la Bucureşti mai adie uneori un vânt de război civil…

  Cristian Iosub