Vico-WF1

Vico WF1

Vico-WF1 este o cameră de bord pentru mașină dotată cu tehnologie WiFi (wireless). Poate fi configurată printr-o aplicație de Android sau iOS (iPhone).

Setările se fac exclusiv prin aplicație. Tot cu ajutorul acesteia putem să avem live preview sau să vedem înregistrările. Există posibilitate de video sharing pe Facebook și youtube direct de pe telefon.

Aplicația este disponibilă gratuit în România în Google Play pe Android și în Apple Store pe iOS . Pentru a descărca aplicația pe telefon / tabletă, accesează unul din magazinele de mai jos în funcție de platforma folosită.

1wifi2apple3android

 

Magazin și preț

Camera am achiziționat-o cu precomandă de pe magazinul online TraficTube la prețul de numai 1050 ron, livrarea fiind făcută prin Fan Curier. Fiind un produs nou pe piață, sunt puține țări unde a fost lansată momentan această cameră iar stocurile sunt limitate. Așadar, dacă doriți să achiziționați această cameră și nu este pe stoc, puteți plasa o precomandă și intrați în contact cu importatorul. În partea dreaptă a siteului aveți oricum și un număr de telefon de contact.

Detalii complete despre această cameră precum și alte modele produse de VicoVation puteți găsi chiar în magazin.

Hands on

Pachetul are incluse foarte multe accesorii pentru această cameră video și vine într-o cutie drăguță de carton portocalie.

Pe spatele ambalajului sunt enumerate caracteristicile tehnice ale camerei, rezoluție, temperaturile de funcționare etc, dar este și un sticker portocaliu ce îmi recomandă instalarea aplicației VicoViewer pe un dispozitiv iOS minim 5.0 (eu am 6.1.4 și 7.0) sau Android minim 4.0 (eu am 4.1.2).

În Apple Store în schimb cerințele sunt de minim 5.1 și Google Play recomandă minim 2.3.3.

Pe cutia neagra în care se află camera și accesoriile, pe partea mai lungă, sunt două stickere negre : unul conține informații actualizate legate de aplicația VicoViewer iar al doilea sticker are un cod format din 8 cifre (!). Rețineți acel cod sau scrieți-l pe o foaie de hârtie deoarece veți avea nevoie de el atunci când conectați camera video la un dispozitiv mobil. Am să explic mai jos funcționalitatea aplicației și revin asupra acestui cod.

În pachet avem :

 • Camera video Vico WF1
 • Încărcător de mașină cu fir lung de 4 metri, ceea ce mi se pare destul de inspirat dacă vrei să ascunzi firul prin mașină.
 • Cablu de date USB – MiniUSB
 • Suport tip ventuză făcut din plastic și cu un cauciuc destul de mișto la ventuză. Nu este vreo chinezărie ieftină ci prinde destul de serios. Am schimbat poziția la ventuză de vreo 3 ori și pot să spun că este destul de greu să o dai jos.
 • Suport de prindere cu bandă dublu adezivă 3M. Este recomandat celor care fixează suportul într-o poziție finală și cel puțin următorul an nu îl vor da jos
 • Manual de instrucțiuni pentru folosirea camerei video Vico WF-1 și a aplicației Vico Viewer
 • O mică broșură cu exemple de prindere a camerei pe parbriz și de ascundere a cablului de alimentare în mașină (ocol pe sub preșul pasagerului, mers în sus pe lângă portiera dreapta, apoi pe parasolar pana la camera)

Recomand păstrarea cutiei și ambalajului precum și utilizarea doar a accesoriilor originale.

Puteți lua legătura cu Răzvan dacă aveți nevoie de sfaturi privind diverse alte sisteme de prindere, ventuze sau cabluri de alimentare.

Conectare și utilizare

Camera video pornește în mod automat în momentul în care este alimentată la curent. Totuși, poate fi configurată prin intermediul VicoViewer să pornească manual (Settings / Features / Automatic recording).

Prima dată, trebuie să conectăm camera piza de mașină. Nu o poziționați încă în ventuză. După ce se aprinde butonul alb de pe spatele camerei si auziți “System loading / Recording started”, înseamnă că a pornit și înregistrează. Accesați meniul de căutare a rețelelor Wireless pe telefonul mobil și căutați o rețea numită Vico-WF1. O să vedeți că este protejată la conectare prin WPA2 așadar aveți nevoie de o parolă pentru a vă putea conecta la această rețea WiFi. Ei bine, este vorba de acel cod despre care vă spuneam la începutul articolului. Este acel cod aflat pe cutia neagră scris cu galben.

O dată ce v-ați conectat la rețeaua WiFi a camerei, puteți deschide aplicația VicoViewer și să căutați camera video. La conectarea aplicației cu dispozitivul, veți auzi “Wifi Connected / Recording Stop”. Asta înseamnă că v-ați conectat la cameră prin intermediul telefonului iar pentru a putea funcționa la parametri optimi și pentru a salva eventualele modificări în mod corect, camera video oprește înregistrarea și lasă doar modulul live.

Atenție : în cazul în care nu găsiți rețeaua WiFi numită Vico-WF1, scoateți cardul de memorie din cameră. Încercați să căutați din nou rețeaua. Dacă ați găsit-o, problema e deja ca rezolvată : cardul SD este formatat într-un mod care nu îi permite camerei video să funcționeze la parametrii necesari. Asta am pățit-o folosind un card ce era formatat NTFS. Am scos cardul, l-am formatat FAT32 și a mers. Puteti să introduceți cardul în telefon și să îl formatați cu ajutorul telefonului pentru că presupun că nu stați cu laptopul în mașină 🙂

Teoretic, la o rezoluție de 720p cu 30fps, un card de 32 GB ar fi suficient pentru 640 de minute de filmat. Am să testez zilele acestea pe un card de 8 GB SanDisk și unul de 32 GB să vedem exact.

Pe card puteți observa doua foldere numite DCIM și EMERG. Folderul care se scrie in buclă de clipuri a câte 3 minute este cel DCIM iar în folderul EMERG sunt salvate clipurile ale căror comandă de salvare a fost dată de G-Sensor sau manual prin apăsarea butonului de urgență al camerei video.

Aplicație

Aplicația este user friendly și are o mulțime de funcții demne de camerele video premium : reglarea luminozității, rezoluția și fps de înregistrare, setarile G-Sensor, posibilitatea de a trimite alerte via email, LDWS – Lane Departure Warning System (un sistem de avertizare în cazul în care părăsiți banda din greșeală). Din păcate, tag-ul atașat fiecărei înregistrări poate avea lungimea maximă de 8 caractere. Puteți schimba textul din Settings / Features / Vico Tag. Am încercat să scriu TraficTube.it  dar maximul permis era de 8 caractere. Să sperăm că un eventual viitor update al aplicației va elimina această problemă.

Imagini cu meniul înregistrărilor video și modulul live vor fi publicate într-un următor articol.

Diferența dintre DashCam și Action Cam

Vico WF1 este fără doar și poate un dashcam. Scopul acesteia este de a fi montată pe bordul mașinii. Dar, având în vedere caracteristicile destul de performante ale camerei și dimensiunea redusă, pot fi destul de multe aplicații civile. Puteți folosi camera oriunde aveți o alimentare de 12 volți. O puteți folosi de exemplu pe post de cameră video în magazin, acasă pentru supravegherea bonei sau a copilului, în scara blocului etc.

GoPro, Contour, Midland, Kodak etc au Action Camera. Sunt camere video folosite pentru înregistrare atunci când te afli în mișcare, fiind construite (și prin intermediul accesoriilor) să poată fi purtate pe casca de motociclist, pe schiuri, pe exteriorul autoturismelor etc.

Diferența majoră dintre aceste două tipuri de camere este că un DashCam vine de regulă fără baterie internă. Da, este una de mică putere (cca 300 mAh) pentru salvările înregistrărilor la decuplarea alimentării cu curent, dar nu are o baterie ce sa ii permită înregistrarea fără o sursă de alimentare externă. ActionCam în schimb, are o baterie internă, este rezistent la șoc, praf și apă, dar pus pe mașină are câteva dezavantaje : e mare, nu comprimă la fel de bine imaginea pe card ocupând mai mult spațiu… Poate cel mai mare dezavantaj e că în condițiile averii unui habitaclu de ~65-75 grade celsius pe timp de vară este foarte probabil să facă poc bateria “înăuntru”.

DashCam este folosibil 24 / 24 cu filmare în buclă. ActionCam filmează până crapă bateria și te uiți la stele pe urmă. Sunt și camerele de top gen GoPro, Countour … dar nu poți da +350 euro pe un ActionCam pe care să îl lași în mașină o zi să filmeze singur 🙂

 

 1. Acum intrebarea, ce tigari is alea ? :)))))))))))

  • Par Winston. Parca si pe facebook era poza dar cu marca la vedere. Poza e editata 🙂

   Ontopic: frumos si complet review !

 2. […] Curve și LDWS – Lane Departure Warning System (tehnologie incorporată și în camera mea WF1 cumpărată de […]

  Cristian Iosub