Video review for dummies

Înainte de a pune botul la tot ce se scrie pe internet despre acest business din care îți vei cumpara doua case si trei mașini, deschide ochii si reține :

– video review prost poate face oricine. Care este motivația ta de a face review la gadgeturi? Daca ai răspuns “banii”, Inchide browserul acum.
– pt un video ai nevoie de o voce plăcută, dicție buna si sa vorbești gramatical foarte bine limba in care urmează sa prezinți.
– cumpara o camera video decenta care sa filmeze HD. Nu filma cu telefonul. Daca alegi totuși sa filmezi cu DSLR-ul, ai grija la compresie in editare sa nu il duci la 360p
– aprinde toate luminile din încăpere. E de porc sa faci video review la produse negre pe masa de lemn închisă la culoare si cu perdelele inchise
– cumpara o masa de pal deschisă la culoare sau inveleste-o pe cea veche in autocolant ce imita lemnul. Nu vreau sa vad intr-un video review cum ai zgâriat cu cititul pe masa Ana+Florin = love.
– spală-te pe mâini. Citisem pe un blog despre un tester care face review-uri cu unghii negre. Se vede si e de porc.
– documenteaza-te înainte de a deschide gura. E aiurea sa imi spui ca ești ambasadorul brandului si sa imi recomanzi sa nu citesc manualele de Instrucțiuni sau ghidul prin care pot obține vouchere din partea brandului.
– învață ce este bit, byte, microUSB, miniUSB, care este diferența dintre sticla de la termopanele de acasa si Gorila Glass…lucruri de bun simt
– nu citi de pe prompter. Privitorul simte imediat daca reciti o poezie sau ești natural.
– explica detaliile tehnice. Quad Core nu înseamnă ca are 4 procesoare.
– compara chipsetul de la modulul prezentat cu altul de la telefoane din aceeași gama. Compara placa video.
– nu crede tot ce zboară pe internet. Nu o sa vina allview sa îți dea 300 lei pe un review doar ca dai bine pe camera si ai 500 de kinderi subscriberi. Prezentarea ta trebuie sa aducă un business value companiei. Altfel, am face toți liste de așteptare la ușile producătorilor.
– nu modera criticile din comentarii, ci învață din ele
– daca alegi sa faci review la un blog, ai grija sa fii tu in conformitate cu sugestiile care le oferi . E de porc sa fii Zeus al Blogosferei si sa o arzi parsiveste cu teme furate si semnate/implementate de spammeri renumiti
– daca alegi sa prezinți o masina, du-o la spălătorie înainte sa o filmezi. Da, stiu, pe uliță la tine sunt noroaie, dar nu e vina mea ca Olguța a cheltuit banii punând izolație termică la cardul cimitirului.
– nu cumpăra view-uri pe YouTube. Cu 5$ cumperi 5000 vizite, producatorul nu se prinde si crede ca ai succes nebun. Doar ești Zeus. Timpul trece, cumperi la fiecare video pana intr-o zi cand uiti sa mai cumperi. Atunci se prinde producatorul ca ai 10 view-uri pe săptămână in realitate.
– nu lauda produsul in proporție de 100%. Nu exista produs perfect. Eu acum scriu de pe iPhone 5s si oricâte review-uri as căuta prin RO, peste tot este lăudat. Orice produs are părți negative. Producatorul nu este stăpânul tau, nu este ownerul contului de YouTube. Daca nu accepta critica (făcută cu bun simt, nu ca la OTV), atunci sa caute pe altcineva
– tu faci o favoare producătorului! Este o plăcere sa testezi produse, dar tu ești unealta prin intermediul căreia producatorul isi vinde produsele!
– fii diferit fata de colegii tai youtuberi si vino cu idei noi, sugestii, crează o legătura cu PiaRizda , eventual beți o cafea împreuna in care sa ii detaliezi viziunea ta (daca ai) asupra conținutului nou si de calitate care il poți livra
– îndruma vizitatorii către magazin pentru a achiziționat produsul. Am văzut azi țâșpe review-uri făcute pe genunchi cu lumina stinsă si tot nu am aflat de unde as putea sa cumpăr un hard disk extern de 1 tera bit (?), de exemplu. Sau cuțit in forma de card de credit.

Daca mai aveți voi idei despre cum ați dori sa arate un review video, lăsați un comment la acest articol.

      Cristian Iosub