Vindeți-vă datele personale pt doar 2€

Exemplul de astăzi vine de la vivasms.ro . Ciprian spunea destul de bine ca oamenii încă mai cred in Moș Crăciun.

Cum funcționează vivasms ?

VivaSMS se bazeaza pe modelul de business GPT (get paid to) si reprezinta o comunitate extraordinara din care poti face parte si tu! Trebuie doar sa cauti un prieten care sa te invite sa faci parte din comunitatea vivaSMS dupa care te inscrii GRATUIT si foarte curand vei primi oferte prin SMS din partea companiilor. Toate aceste oferte last minute, discount-uri, invitatii la evenimente, etc vor fi conform preferintelor indicate de tine in formularul de inregistrare.

Asadar, vivaSMS iti aduce ofertele last minute, discount-urile si invitatiile la evenimente direct pe telefonul tau mobil fara a-ti mai pierde timpul sa le cauti online si sa le imprimi avand totodata posibilitatea sa le folosesti tu sau prietenii tai.

Facand parte din comunitatea vivaSMS nu numai ca ai acces la discount-uri, dar, in acelasi timp, castigi si bani de fiecare data cand primesti un SMS promotional. Ah, si totusi, vestile bune nu se termina nici macar aici, deoarece, cand unul dintre prietenii tai sa va inscrie la recomandarea ta pe www.vivasms.ro si va primi un SMS promotional tu vei fi din nou rasplatit.

Sursa : http://www.vivasms.ro/static/faq

Traducere

Vine kinderul, își face cont prin invitatie de la un alt prieten ( sa para legitima treaba), își lasa toate datele posibile si imposibile pe site sperând ca la un moment dat va primi SMS-uri. Eventual mai recomanda si altora sa își facă cont si sa își lase datele de contact valide. Da, sunt aceeași oameni care plângeau in batista la recensamant ca ei nu vor sa își dea datele personale la recenzor, dar le lasa peste tot pe internet. Basescu e de vina .

Deci pana acum avem o baza de date cu nume, prenume, numar de telefon valid, adresa de email valida si o întreaga lista de date legate de preferintele utilizatorului in materie de : profesie, copii, ce muzica asculta, filme, masina, banca…mai mult decat zece recensaminte. Toată viața voastra e in mana unei firme.

In termeni si condiții nu scrie nimic ca ar fi obligați sa iți trimită un anumit numar de SMS minime, deci un venit minim garantat. Nu poti spune nimic in sensul asta pt ca răspunsul este destul de simplu : nu faci parte din targetul campaniei (de parca ar exista vreuna).

Revenind la viața voastra așternută pe hârtie de buna voie si nesiliți de nimeni, doar pt ca oamenii încă mai cred in Moș Crăciun, ce credeți ca se va întâmpla cu datele?

Cazuri ipotetice :

 • Primiti SMSuri multe si depasiti intr-o luna raportul de la loto 6/49
 • Firma vinde datele tertelor persoane
 • Gigel care are parola de la baza de date se apuca si vinde datele la puscariasi. Pe urma va intrebati de ce apar țepele prin telefon unde țepuitorul știe totul despre voi deci pare legitim apelul
 • Firma primește contracte de organizat sondaje de opinie. Câteva filtre pe preferintele voastre, export in 5 minute, trei zile de stat la mare si pe urma sondajul de opinie poate fi dat clientului ca fiind facut atunci. Clientul are date reale, deci pare in regula treaba
 • …adăugați voi alte posibile cazuri, ce ar putea sa facă firma cu toate aceste date.

Siteuri de genul asta au apărut peste noapte ca furnicile. E plin Internetul de metode prin care te poti imbogati peste noapte. Au mai fost si alții inainte, vor mai fi si alții dupa. La fel ca si cu paginile de concursuri pe Facebook despre care scriam zilele trecute. “Get paid SMS Romania” este o căutare destul de deasa pe Google. Pe asta se si bazează genul asta de bășinăs men : pe foamea de bani si speranța că vor pica din cer maldăre de bani doar pt ca avem telefoane mobile si advertiserii se vor inghesui sa trimită SMSuri.

Costurile unei asemenea baze de date complete sunt destul de mici : gateway de SMS cu 0.02€ / SMSul de confirmare trimis, un hosting de 30€/an, un site facut destul de simplu cu un script care se poate găsi ușor si eventual 2€/ user in cazul in care chiar se incapataneaza vreunul sa ii ceara.

Cu 1000€ faci ușor o baza de 10k de utilizatori. Deja dupa o luna nu mai știe nimeni ca s-a înscris pe vivasms si își vede de treaba lui. La fel își vad si alții de treaba cu date userilor ….

Update 31.07.2013

Se pare ca toate incercarile mele de stergere a datelor cu caracter privat din baza de date vivaSMS.ro, pe cale amiabila, au eșuat.

Intr-un schimb interesant de emailuri cu suport@vivasms.ro, am aflat ca nu pot discuta la telefon ci numai prin email, neavând un numar de telefon unde sa poată fi apelati. In plus, discuția este tratată rece, fara nici un fel de informații ale celui care se ocupa de vivaSMS.ro. Încă un motiv pentru care stai si te intrebi de ce oare seamănă tot mai mult vivaSMS.ro cu o țeapă.

Pe scurt, am cerut stergerea datelor mele din baza de date si mi s-a răspuns ca nu se poate, deoarece trebuie sa rămână in baza pentru a evita re-crearea contului ulterior.

Când spun un lucru, ma țin si de cuvânt. Asa ca ultimul email care l-am trimis persona catre vivaSMS este cat se poate de real ca promisiune. Și asa in Septembrie aveam întâlnire cu avocatul dar cu ocazia asta ii dau de lucru mai mult. Ca urmare a reclamației sunt sigur ca pana la urma pentru închiderea gurii vor spune ca au șters datele. Dar sunt instituții ale statului care pot arunca un ochi peste structură si baza de date ! Apropo, sunteți siguri (cei care aveti conturi vivaSMS) ca paralele nu se salvează in text clar? Eu stiu cel puțin doua companii care la primul control închid baraca si pleacă acasă din cauza asta.

Dar e ok. Prietenul Mihai mi-a trimis si câteva date orientative : conform 2012, SC Carmedia Concept Group SRL (telefon 0314326737 ) era pe pierdere cu 226273 RON si avea doar 2 (doi!) angajați.

De la: Cristian Iosub
Dată: 31 iulie 2013, 13:40:46 GMT+02:00
Către: Echipa vivaSMS
Subiect: Răs: Stergerea contului

Cu voia Dvs îmi voi permite sa transmit acest email avocatului firmei urmând ca dansul sa facă notificarea către RNC.

Astfel, în România sunt două legi esențiale care se referă la protecția datelor: Legea 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date și Legea 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice.

Conform legislației comunitare și cea națională în domeniul protecției datelor cu caracter personal instituie ca și condiție de legitimitate, consimțământul persoanei vizate pentru prelucrarea datelor sale cu caracter personal. În schimb, Legea 677/2001, pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, prevede în art. 5 alin.2, posibilitatea ca, datele personale să fie prelucrate și fără consimțământul persoanei pentru anumite situații expres și limitativ prevăzute de lege.

Astfel, în cazul în care o persoană consideră că drepturile și libertățile sale au fost încălcate prin prelucrarea în mod ilegal sau abuziv a datelor cu caracter personal, singurele instituții care pot soluționa aceste cazuri sunt:

– Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal care poate fi sesizată printr-o plângere adresată personal sau prin reprezentant, sau

– Instanțele de judecată, prin formularea unei acțiuni în justiție, acțiune ce urmează sa o întreprind prin intermediul avocatului.

In lipsa datelor de contact ale siteului VivaSMS.ro mă vad nevoit sa apelez la soluțiile expuse anterior cu ajutorul RNC si departamentului de combatere a infractionalitatii cibernetice cu atât mai mult cu cât siteul Dvs face obiectul infracțiunii de spălare de bani prin efectuarea platilor fără documente justificative.

Va multumesc !

Trimis de pe iPhone-ul meu

Pe 31.07.2013, la 10:58, “Echipa vivaSMS” a scris:

Buna ziua,

Ne pare rau, nu va putem da un numar de telefon deoarece oferim suport doar prin email.

Cu prietenie,

Echipa vivaSMS
suport@vivasms.ro
www.vivasms.ro
Noutati, suport, sfaturi si alte detalii pe Facebook : https://www.facebook.com/vivasmsromania

From: Cristian Iosub [mailto:cristianiosub@yahoo.com]
Sent: Tuesday, 30 July, 2013 16:32
To: Echipa vivaSMS
Subject: Re: Stergerea contului

Buna ziua,

Comunicarea pare anevoioasa. Dați-mi va rog un număr de telefon la care sa va pot apela.

Multumesc !

Trimis de pe iPhone-ul meu

Pe 30.07.2013, la 15:29, “Echipa vivaSMS” a scris:

Buna ziua,

O data sters contul dumneavoastra nu va mai fi folosit de comunitatea noastra sub nici un scop insa va vom pastra in evidenta conturilor sterse din motive de securitatee, cum am mentionat si in email-ul anterior, daca va stergeti contul nu veti mai putea crea unul cu aceeasi adresa de email sau cu acelasi numar de telefon.

Mesajele au fost trimise pentru a face un test inainte de inceperea campaniilor si pentru a anunta care va fi numarul scurt al vivaSMS, va dati seama ca nu puteam sa trimitem intregii comunitati, am ales sa trimitem celor mai activi.
Mesajele promotionale nu se vor trimite in functie de activitate, ci in functie de profil si de preferinte.

In cazul in care doriti anularea acestei cereri, va rugam sa ne scrieti in termen de 24 ore pe adresa : suport@vivasms.ro

Cu prietenie,
Echipa vivaSMS
suport@vivasms.ro
www.vivasms.ro
Noutati, suport, sfaturi si alte detalii pe Facebook : https://www.facebook.com/vivasmsromania

From: Cristian Iosub [mailto:cristianiosub@yahoo.com]
Sent: Monday, 29 July, 2013 17:33
To: Echipa vivaSMS
Subject: Re: Stergerea contului

Buna ziua,

Dupa cum va precizam in emailul anterior, as dori stergerea acestui cont dar si stergerea datelor personale din baza dvs de date datorita faptului ca nu este functionala platforma. Pe internet au aparut diversi dubiosi care spun ca ar fi primti deja SMSuri. Se pare ca este functionala decat pentru o parte din utilizatori.

va multumesc

From: Echipa vivaSMS
To: ‘Cristian Iosub’
Sent: Monday, July 29, 2013 4:25 PM
Subject: RE: Stergerea contului

Buna ziua,

Daca optati sa va stergeti contul, nu veti mai avea posibilitatea sa va inscrieti din nou in comunitatea vivaSMS decat daca veti folosi la inregistrare un alt numar de telefon si o alta adresa de email.

• Toate optiunile din contul dumneavoastra de pe vivaSMS vor fi disponibile in curand.
Momentan departamentul tehnic se ocupa de imbunatatirea acestora.

Cu prietenie,
Echipa vivaSMS
suport@vivasms.ro
www.vivasms.ro
Noutati, suport, sfaturi si alte detalii pe Facebook : https://www.facebook.com/vivasmsromania

—–Original Message—–
From: Cristian Iosub [mailto:cristianiosub@yahoo.com]
Sent: Sunday, 28 July, 2013 21:42
To: suport@vivasms.ro
Subject: Stergerea contului

Buna ziua,

As dori sa imi fie sterge toate datele din baza Dvs de date ca motiv a înscrierilor fara a fi lansat siteul. Va rog sa imi comunicati cum putem proceda.

Trimis de pe iPad 4th generation

 1. felicitari, ti-ai vandut sufletul 😀

 2. […] Siteuri de genul asta au apărut peste noapte ca furnicile. E plin Internetul de metode prin care te poti imbogati peste noapte. Au mai fost si alții inainte, vor mai fi si alții dupa. La fel ca si cu paginile de concursuri pe Facebook despre care scriam zilele trecute. “Get paid SMS Romania este o căutare destul de deasa pe Google. Pe asta se si bazează genul asta de bășinăs men : pe foamea de bani si speranța că vor pica din cer maldăre de bani doar pt ca avem telefoane mobile si advertiserii se vor inghesui sa trimită SMSuri. ” […]

 3. Mulțumesc frumos pentru link!

 4. Sunt si eu inscris, am scos o singura plata si mai astept un lot de cartele de la Orange. Pana trimit astia SMS-uri adunam macar referali, eu zic ca merita 🙂

  • CRISTIAN IOSUB 30 iulie 2013 at 11:39

   Ai făcut cashout din reffer. Ai fost plătit deci pt mărirea bazei de date, ceea ce e ok. Fiecare își da sufletul pt o suma mai mare sau mai mică. 5€/100+ de refferi?

   Dar SMS tot nu ai primit 😉

 5. vivasms nu mi se pare un program bun pentru a face bun

 6. Nu stiu cat de valoroase ar fi datele colectate. Persoanele care se baga la nimicuri de genul sunt in mare copii cu o mult prea prea mica putere de cumparare.

 7. Hehe, ai fost citat de zoso in Stirile zilei! Si la mai mare sau la mai multe! 🙂

 8. Eu am văzut referință la articolul asta si pe arhiblog. Cristi are perfecta dreptate in articol

 9. Si eu mi-am facut cont pe acest site, dar cum n-am primit de la inceput nici macar 1 mesaj, am decis sa nu-i mai bag in seama, si peste tot pe undeva vad link de-al lor, ii raportez. De cele mai multe ori pe facebook.

 10. Site-ul ala e doar o picatura in ocean. Multi sunt copii sau creduli care au nevoie de credit, deci nu au putere de cumparare.
  Baza aia de date nu se poate folosi in comert, dar de poate folosi in alegeri, daca isi dau datele pe cativa (potentiali) euro sigur isi vand si votul.

 11. Ma uitam la profilele voastre de Facebook si se pot afla multe despre voi, fara a fi macar prieteni. Un dezavantaj e si ca sunteti asa activi pe internet. Eu unul mi-am asumat aceasta raspundere cand am inceput sa postez pe internet adresa de email si numarul de telefon prin anunturi si pe siteuri gen forumuri de unde stergi mai greu posturile. Firma care se ocupa de vivaSMS, totusi se supune legislatiei din Romania si are si ea anumite reguli de respectat care daca le-ar incalca s-ar face de ras, s-au daca vreunul din voi are firma cu angajat pe care il plateste chiar si colaborator, poate face contractul fara CNP-ul acestuia ? Eu zic sa nu va mai pierdeti energia cu astfel de probleme si sa o indreptati catre ceva constructiv. Nu va condamna nimeni ca tineti la datele voastre personale, nici eu nu mie le dau pe orice site, insa realitatea, e ca cel mai complet profil vi-l poate face Facebook-ul, compania de telefonie mobila, sau providerul vostru de internet daca ar vrea, iar ca sa impiedicam astea ar fi sa renuntam de tot la tehnologie. Merita ? Sau mergem in continuare si acceptam realitatea ca face parte din viata noastra de zi cu zi. PS. Am fost provider de internet si stiu ca se poate vedea fiecare click pe care il dati pe internet unde se duce, ca sa nu mai intru si in alte detalii mai tehnice.

  Pace tuturor si pastrati-va sufletul curat acceptand realitate, nu impotrivindu-va, puteti doar sa mai ocoliti din ele cand nu renteaza deranjul.

  • Ești prost sau te faci? Ia afla tu de pe un profil Facebook ce banca prefera un user. Sa îl luam exemplu pe Cristi. Afla tu numărul lui de mobil ( nu voipuri), banca , băutura preferata, etc ce mai era in formulare. Sincer, ce salariu ai la vivaSMS? Tie ți-ar conveni ca o firma sa te aibă in baza de date (pt ca te-ai înscris, logic) dar sa refuze sa se supune legislației ? Asta fac ei. Refuza sa stearga datele clienților !

 12. Ia cere primei banci unde ai avut card, sau companiei de telefonie unde ai avut acum 10 ani abomanament sa te stearga din baza lor de date 🙂 Ti le-ai dat de buna voie ca si la vivaSMS. Si apropo, cand faci plata catre compania de voip la distanta nu o faci tot prin transfer bancar ? Sincer nu sunt angajat vivaSMS, cum se spune si mai sus, sunt doar 2 angajati si nu ma numar printre ei, eu vorbeam in general de datele voastre personale. Nu am nimic cu nimeni, poate doar vad realitatea altfel. La randul meu si eu sunt sunat de 3-4 ori pe luna daca nu vreau sa investesc in forex sau piata de capital, deci sunt constient ca datele le au de undeva, si asta cu mult inainte de a se lansa vivaSMS.

  • Eu in Spania am cerut bancii Bankia si companiei de asigurari AXA sa mi se stearga datele din baza lor de date. Am primit o scrisoare formala, semnata si stampilata, in care mi s-a confirmat ca datele mele au fost sterse. Deci, se poate 😉 Legea e lege si pentru banci. Am cum sa verific ? Nu, dar nu cred ca si-ar asuma cineva raspunderea de a emite un document oficial fara acoperire. Cel putin, nu la nivelul asta. Cheers!

  • Nu știu dacă si înțeles dar ceea ce ți se pare tie normal, e ilegal ! Avem doua legi pt asta. Nu doar una !

 13. Stiu, insa stergerea se face in baza unui motiv, citez : “au fost prelucrate ilegal/sunt incomplete/inexacte. / întrucât nu a notificat terţilor (se precizează care sunt aceştia, în măsura în care se cunoaşte identitatea lor)………………………………… cărora le-au fost dezvăluite datele mele personale ”

  De aceea zic ca orice firma din RO are aceasta obligatie, daca nu risca amenda. Cu toate acestea sunt si multi care le incalca sau le ocolesc caci romanul este foarte inventiv.

 14. A, si pentru Catalin, este si in avantajul tau metoda scrisa decat cea prin telefon caci poate face proba, contrar convorbirii daca nu este inregistrata cu acordul partilor.

 15. Mersi frumos, Cristian! Mersi pentru link-ul furnizat prin grupul de blogging ca răspuns la articolul meu. Deci, din ce am înțeles eu, există 2 legi privind prelucrarea datelor personale, iar vivaSMS nu se supune acestor 2 legi? Adică eu am dreptul conform acestor 2 legi să solicit ștergerea contului meu din baza lor de date, dar ei refuză și pace?

  Interesant! Oricum, am niște date normale care nu mi-ar afecta viața personală. În cel mai rău caz pot fi folosite ca statistică publică, dar nu îmi pot face nimic pentru că nu mi-am făcut public CNP-ul ori vreun cont bancar.

  • Într-adevăr, refuza sa sterga datele chiar dacă legea ii obliga. Pe tine nu te afectează, ca simplu user, dar ei câștiga o gălăgie de bani de pe urma ta! Cel mai bun exemplu e cel cu sondajele de opinie dat de kristi

 16. Sunt obligati sa onoreze cererea clientului, ce sa mai dam de gard problema.

 17. Esti un mare idiot daca ai facut tot ce ai scris in acest articol. vivaSMS plateste!, am primit personal o plata de la ei prin banca, chiar daca isi vinde datele nu ma intereseaza atat timp cat site-ul functioneaza si se fac bani frumosi cu el.

 18. @Bloo , esti prost zilnic sau doar azi. Iti dau 5€ daca imi dai si mie datele tale din contul vivaSMS.

  O tara de oameni prosti. Dar prosti rau de tot

 19. Si unde anume castigi tu mai mult de 5 euro pe datele unui utilizator? ce poate patii acel utilizator daca cineva ii are acele date? e-mailul oricum nu il folosesc si pe telefon poti pune ignore la orice numar.

 20. […] Tadaaa! vivaSMS. Am scris acum câteva zile despre acest site, unde am făcut greșeala de a mă înscrie și eu și să aflu că datele personale mi-au fost “vândute” cu 2 euro. Și am mai aflat între timp că opțiunea de ștergere a contului de utilizator din baza lor de date e imposibilă deși există 2 legi care le-o dau peste nas celor de la vivaSMS. Articolul respectiv îl găsiți AICI. […]

 21. lasa`mi un id de mess sa`ti dau datele atunci 😉

 22. Confirm ca metoda functioneaza! Am fost platit cu 930 de lei dupa doar o luna, doar din comisioanele primite la inregistrarea noilor membrii!
  Cei care nu cred, pot da click pe numele meu din acest comentariu si vor vedea extrasul de cont! Mult succes tuturor!

 23. Nu gasesc decat un nr de telefon si nici ala nu merge, da`mi o adresa de mail sau de messenger.

 24. […] e ok. E perfect legal. Si la vivaSMS v-ați dat datele mai mult ca la recensământ, deci ce mai contează probabilitatea ca cineva să […]

 25. Actualizări data de 10.09.2013

  După mai multe cercetări, am aflat că în spatele VivaSMS se află Carmedia Group cu sediul în București, Str. Ion Campineanu, nr. 11. Aceasta a ieșit în pierdere în 2012 cu peste 200 000 RON. SRL-ul este deținut de un singur om care se cheamă Antonio Coli, un italian care a cumpărat SRL-ul de la fostul propietar (Cristi dacă mă lași aici este link-ul către un interviu cu el – http://automod.ro/blog/2013/03/11/interviu-cu-antonio-coli-ceo-carmedia/ )

  Despre brandul vivaSMS și logo-ul său vă pot spune că în data de 25 iunie 2013 s-a depus registratura pentru marca vivaSMS și pe 28 iunie are prima apariție BOPI – Nr BOPI 6/2013 din data 28.06.2013, capitolul: Prima publicare – depozit

  În acest moment, legat de marcă, are statusul „În așteptare opoziție/observații”.

  Nu prea mi se pare legitimă afacerea, de altfel se vede de la o POȘTĂ schemă piramidală!

  Deci dragi copii baftă la vândut datele personale!

 26. A și Cristi aici ai numărul lui de telefon dacă dorești să îl reclami!
  0752-155.175 luat după listafirme.ro

 27. La Facebook ai incercat sa iti tergi datele? Deoarece acolo sunt stocate nenumarat mai multe date despre fiecare user fata de VivaSMS! In ultima vreme multa lume i- introdus si nr de tel pe fb fie voit(cica sa iti poti recupera contul in anumite situatii) fie de obligatie pt k nu se mai puteau conecta dc nu dadeau un nr de tel.
  In plus de asta se poate chiar cere o copie dupa actul de indentitate sa te conectezi dc li se pare k ai distribuit cv linkuri care li se par lor “interesante”.

  Ce zici FB respecta legislatia romaniei? Cezi k ei sterg datel tale cd it stergi contul?

  O zi faina!

 28. […] sunt curios dacă va fi eliminat userul acesta. vivaSMS e ca o religie. Ok, am specificat care sunt motivele pentru care nu vreau să intru în acest joc iar cititorii au completat in […]

 29. Am deosebita placere sa te anunt ca VoIP & PrePay s-a lansat oficial

  in ROMANIA!
  Cu noi puteti primi credit pe cartela de 5, 8, 14, 21, 32, 43 euro in

  reteaua Vodafone, Orange, Cosmote.(in anumiti termeni si conditii,

  valabil doar in decembrie)
  http://www.13036.voipprepay.ro/promovare.html …..si inscrie-te

  GRATUIT!
  Datele furnizate la inscriere trebuie sa fie corecte.
  Dupa inregistrare primiti un e-mail de la voip@prepay in care

  confirmati pozitia (pentru yahoo vine in spam). Dupa confirmare

  primiti utilizator si parola.
  Prezentarea afacerii – http://youtu.be/EdU9UAQgmLw

 30. romanu e frate cu hotia asta e clar

  Cristian Iosub