Vizită în HD: localitatea Brad

După o zi plină în care am vizitat Castelul Corvinilor, am participat la inaugurarea H Medical Clinic și am mâncat pentru prima dată virșli, am dormit ca un bebeluș cu degetul în gură. Dimineață m-am trezit greu dar abia așteptam să plecăm de la vilă pentru că știam că avem o zi plină în care avem de vizitat extrem de multe locuri interesante.

Gazda noastră de sâmbătă a fost Florin Cazacu, primarul municipiului Brad, căruia îi mulțumesc pe această cale pentru amabilitatea și răbdarea de care a dat dovadă pe tot parcursul turului și îi doresc mult succes în tot ceea ce și-a propus să facă in localitatea Brad, fiind un om cu multă pricepere și dăruire în activitatea sa. În vară când o să trec din nou prin localitate sper să am plăcerea de a îl reîntâlni.

Interesant mi s-a părut faptul că într-o localitate cu numai 13.000 de locuitori există camere de supraveghere în spațiile publice și o piață destul de frumoasă în apropierea primăriei unde a fost montată o cameră video ce transmite pe internet imaginile (click aici)

Muzeul Aurului

Colecția mineralogică din Brad, cunoscută sub denumirea de Muzeul Aurului, este unică în Europa. Muzeul a fost închis publicului pentru renovare timp de vreo 5 ani fiind redeschis la sfârșitul anului 2012. Muzeul aparține filialei Bradmin a Companiei naționale “MINVEST” SA din Deva si a fost fondat în urmă cu peste 100 de ani, timp în care s-au adunat peste 2000 de exponate din foarte multe țări de pe toate continentele. Între acestea se remarcă în mod deosebit cele cu aur nativ, provenite din minele din munții Metaliferi, constituind din acest punct de vedere una din cele mai importante colecții din lume.

Colecția muzeului cuprinde:

  • obiecte arheologice descoperite în zona Brad – Crișcior care dovedesc existența omului în urmă cu 5000 de ani și a unei activități de extragere a aurului de 2000 de ani. Uneltelor și obiectelor vechi folosite la extragerea și prelucrarea minereului aurifer, specifice ultimelor două secole, li se alătură și imagini fotografice sugestive privind aceste activități.
  • aurul într-o ipostază inedită, aceea de minereu: fin dispersat, liber sau impreună cu alte minerale, lamele, filamente, dendrite, granule și rarele combinații chimice naturale ale aurului cu telurul, între care silvanit și nagyagyt s-au identificat pentru prima dată în lume în zăcăminte din Munții Apuseni.
  • zăcămintele din zona Bradului forme spectaculoase care sugerează vizitatorului plante, animale sau alte obiecte: frunze, flori, șarpe, cățel, aripi de pasăre, tun, harta României.
  • 800 exponate provenind din foarte multe țări, organizate pe criterii științifice: noțiuni generale despre minerale, geneza acestora, proprietăți fizice după care pot fi determinate, compoziție chimică: sulfuri metalifere, săruri halogenate, oxizi, săruri oxigenate (carbonați, sulfați, silicați, etc). Câteva dintre aceste minerale au fost identificate pentru prima oară în lume în zăcăminte din România.

Muzeul Aurului poate fi vizitat de marți până duminică între orele 9:00 și 17:00, lunea fiind închis. Prețul unui bilet este de 15 lei pentru adulți, 10 lei pentru studenți și elevi de peste 14 ani, 5 lei pentru copii sub 14 ani și pensionari.

Primăria municipiului Brad

Brad este o localitate destul de frumos amenajată. Primăria este o clădire bine structurată cu indicatoare clare, compartimentată, curată și cu elemente moderne.

Emblematică pentru comunitatea brădeană, actuala clădire în care îşi desfășoară activitatea administrația publică a municipiului Brad, a fost construită în anul 1935 de către Societatea Auriferă Mica Brad, cel mai mare producător de aur din România la vremea respectivă. In perioada 1933-1938 Presedintele Consiliului de Administratie al Societatii MICA era poetul Octavian Goga.

Stilul arhitectural al clădirii are caracteristicile stilului Bauhaus, răspândit în perioada 1919 – 1933 în Germania, acesta fiind caracterizat prin acoperișuri plane, faţade drepte, forma cubică, zugrăvite în alb, gri, bej sau chiar negru, în interior fiind folosite piese de mobilier funcționale şi simple, cu cât mai puţine accesorii şi decoraţiuni.

În anul 1956 s-a extins clădirea prin construirea unei noi aripi, păstrând stilul iniţial. Ulterior s-au adăugat câteva elemente arhitecturale de tip acoperiş cu ţiglă care au afectat stilul iniţial al clădirii.

În anul 1979 cu ocazia sărbătoririi a 2000 de ani de existenţă a exploatărilor miniere în zona Brad, s-a montat pe clădire o placă de marmură ce atestă acest lucru.
Până în anul 2006, clădirea a găzduit sediul administrativ al exploatărilor miniere din zona Brad, purtând de-a lungul timpului mai multe denumiri: Societatea MICA-Direcţiunea Administraţiei Brad, Trustul Aurului Brad, Şcoala Tehnică, Intreprinderea Minieră Barza, Exploatarea Minieră Barza, Exploatarea Auriferă Barza, Sucursala Minieră Brad, Filiala Bradmin.

În anul 2009, având în vedere faptul ca Unitatea Administrativ Teritorială Brad a fost nevoită, prin sentinţă judecătorească, să retrocedeze foştilor proprietari clădirea de pe str.Republicii nr.18, în care îsi desfăşura activitatea administraţia publică locală, consiliul local a hotărât să achiziţioneze actuala clădire, ce se afla într-un stadiu avansat de degradare, devenind astfel proprietari, clădirea intrând în domeniului public al municipiului Brad.

Ulterior s-au executat lucrări de amenajare corespunzătoare a clădirii pentru crearea unui spaţiu adecvat în vederea desfăşurării activităţii administraţiei publice locale în slujba cetățenilor. Începând cu data de 1 octombrie 2012 în această clădire își desfășoară activitatea Consiliul local şi Primăria municipiului Brad.

,,Am reuşit astfel să redăm comunităţii brădene o clădire cu valoare istorică pentru municipiul nostru, care necesita să fie valorificată din punct de vedere edilitar şi social.” (Primarul Florin Cazacu, la inaugurarea noului sediu al administraţiei publice locale în data de 1 octombrie 2012)

 

Mormântul lui Avram Iancu din Țebea și Gorunul lui Horea

Gorunul lui Horea este un stejar vechi de circa 400 de ani, cu circumferința de 9 m. Pentru a fi protejat de distrugerea prin uscare și putrefacție, în anul 1924 a fost legat cu cercuri de oțel și cimentat în interior. Pentru a permite dezvoltarea coroanei, a fost retezat la înălțimea de 9 m, de unde s-a dezvoltat o creangă laterală. Sub acest copac Horea i-a chemat la luptă pe moții iobagi. Lângă acest gorun este îngropat Avram Iancu.

 

Casa Memorială Crișan

Casa Memorială Crişan este un mic muzeu ce evocă personalitatea unuia dintre conducătorii răscoalei de la 1784, alături de Horea şi Cloşca. Casa natală Crișan (Marcu Giurgiu) a fost reconstruită în anul 1979, cu ajutorul unei fotografii care a fost publicată de către istoricul Ioan Lupaș în anul 1934. Noua clădire a păstrat aspectul unei case țărănești din secolul al XVIII-lea, cu fundaţia din piatră, acoperiş de paie, iar cele două camere şi cămara din bârne de lemn. Farmecul aparte se datorează târnațului cu stâlpi cu arcade și acoperișului cu paie. În cele două camere si anexe sunt expuse  piese de etnografie din zona Ribița (un interior de casă moțească), obiecte reprezentative pentru istoria localității în care s-a născut Gheorghe Crișan, arme albe și de foc din secolul al XVIII-lea, material foto-documentar referitor la răscoala țăranilor români din Transilvania din 1784-1785.

În prima cameră, sunt expuse date şi documente despre istoria locală, contextul economico-social din Transilvania în preajma Răscoalei și principalele evenimente legate de aceasta. De aici reiese contribuția lui Crișan la aceasta mare ridicare a românilor transilvăneni pentru drepturi sociale și naționale și tragicul sfârșit al celor trei conducători, Horea, Cloșca și Crișan. În a doua cameră a casei s-a încercat reconstituirea unui interior de secol XVIII. În cămară sunt obiecte și unelte specifice perioadei și locului. În fata Casei memoriale, stă bustul lui Crișan din 1929, operă realizată de sculptorul Marcel Olinescu.

Crişan (Marcu Giurgiu) s-a născut în anul 1733, în localitatea Vaca (astăzi satul Crișan) şi a fost unul dintre conducătorii răscoalei țăranilor români din Transilvania, de la 1784, alături de Horea şi Cloşca. Au fost în fruntea ţăranilor din Zarand, apoi din Câmpeni, Abrud și Cricău. Împreună au luptat împotriva trupelor austriece, însă fără succes. Forței militare austriecă era superioară şi le-a suprimat răscoala, i-a prins pe cei trei. Crișan a fost prins pe 30 ianuarie 1785 și închis la Alba Iulia. Urma să fie judecat și condamnat la moarte, dar s-a sinucis în celula sa pe 13 februarie 1785, sugrumându-se cu curelele de la opinci.

Prețul unui bilet este de 2 ron pentru adulți si 1 ron pentru copii.

 

Mânăstirea Crișan

Manastirea Crisan-Vaca a fost reinfiintata in 1992 in apropierea vechii manastiri din satul Vaca (azi Crisani). Asezamantul monahal cuprinde: biserica cu hramul Nasterea Maicii Domnului, un corp de chilii, trapeza, paraclisul de iarna cu hramul Izvorul Tamaduirii, si altarul de vara, cu hramul Duminica Sfintilor Romani.

 

La întoarcere am făcut un mic popas la Juliana Ballroom și la Pensiunea Ana Maria unde am mâncat virșli de Brad. Așa am aflat că ar fi două tipuri de virșli : cei de Podele care i-am mâncat în Hunedoara și cei de Brad care sunt foarte delicioși, mult mai buni ca cei de Podele (detalii).

 

[embpicasa id=”6016085558680332769″]

 

 

  1. În mica piaţă, amenajată în centrul localităţii, de unde camera transmite imagini în lumea întreagă prin intermediul internetului, vin persoanele care vorbesc cu rudele aflate (cel mai adesea la muncă) în străinătate. În felul ăsta, vorbitul la telefon cu cei dragi parcă are o altă valoare!

  2. Elocvente fotografii !bine punctat, domnule Gigi !

    Cristian Iosub