Webcare

Ca un bun cetățean plătitor de tot ce se poate inclusiv de TVA la reîncărcările telefonului mobil (lucru rar în Europa), am vrut să folosesc o modalitate sigură și rapidă de reîncărcare : siteul operatorului. Încerc pe cât posibil să nu intru în contact cu angajații din call centere pt că mititeii nu au nici o vină dacă serviciile companiei merg la parametrii optimi sau nu. Ei răspund, preiau sesizări și cam atât. Distracția va veni zilele astea 🙂 Așadar, ca să nu uit, îmi notez aici toate datele și mesajul de eroare. Nu stau să deschid toate conturile la telefon cu meșterul Dorel.

Ideea e în halul următor : prin septembrie am fost acasă și m-am gândit să încarc cartela Cosmote înainte să mă urc în avion. Chinuială de pe telefon, ecran de 4″, siteul este făcut ca prin anii 90 … Încerc să încarc de pe webcare si primesc o splendidă eroare :

Eroare la procesarea tranzacţiei prin card. Valoarea acestei tranzacţii nu a fost retrasă din contul cardului dumneavoastră.

Motive posibile:

 • cardul nu este activ pentru tranzacţii online securizate
 • datele de autorizare sunt invalide sau incomplete
 • a apărut o eroare temporară în timpul procesării plăţii

De vis. De unde mă-sa cumpăr eu cartelă de reîncărcare? Vroiam refill direct pe numărul de telefon,  nu prostii de coduri de reîncărcare. Târziu mi-am adus aminte e CosmoTopUp dar nu a mai contat că am rămas și fără baterie 🙂

Când am ajuns în București, am încercat din nou. Nu a mers. Aceeași eroare. Am încărcat până la urmă de la un Germanos.

Procesatorul operatorului de telefonie este PayU.ro Faza e că PayU.ro oferă și un cont de utilizator în care am toate tranzacțiile fie că au fost acceptate sau refuzate. Pe numărul soției funcționează impecabil să reîncarc din webcare. Pe numărul meu nu vrea nici de draci.

Am încercat să simulez toate posibilele probleme ce pot apărea. Folosesc același card de doi ani de zile. E tras prin 3D secure. L-am folosit acum 5 minute să cumpăr de pe un alt site o reincarcabilă având ca procesator tot payu.ro. Folosesc aceeași platformă Webcare. Pe un număr pot reîncărca, pe al meu nu.

Băiat isteț, am făcut și câteva print screen-uri că nu se știe când sunt bune la casa omului. Nu am nimic cu nici un operator din RO, dar la modul general atunci când ai o problemă de natură tehnică, răspunsurile vor fi întotdeauna din cele mai haioase posibile. Vă mai aduceți aminte de Vodafone IT ? Am reclamat în scris. Am pus articol pe blog. I-am sunat. Au aceeași problemă de luni de zile : traficul wap este necontorizat și gratuit dacă este făcut prin APN-ul fostului operator (de dinaintea rebrandingului). Răspunsul din Call Center : serviciile funcționează la parametrii optimi și nu au reușit să identifice nici o anomalie pe serviciile de date folosite de numărul meu. Adică eu nu am nici o optiune de net, credit zero, fac trafic de cca 10 GB într-o lună, dar nu e nici o anomalie.  Cam același răspuns mă aștept să îl primesc și de pe la ai noștri zilele astea.

Nu știu exact dacă băncile din RO oferă posibilitatea ce urmează să o descriu, pentru că nu am urmărit fenomenul cu atentie dar, în IT ai posibilitatea din contul online bancar să generezi Master Carduri. Practic, eu am un cont bancar avand atașat un card și un cont online. Pentru că sunt paranoic și nu vreau să îmi dau datele de pe card în tranzacțiile online, folosesc de regulă paypal. Dar unde nu pot plăti cu paypal, intru online pe contul bancar și generez un MasterCard. Primesc 16 cifre, CVV, aleg data la care să expire și gata. Drăguț este că toți procesatorii de plăți spun că poate fi tranzacționată și offline o plată în cazul în care din diverse motive sunt suspicios de fraudă. Mai exact, le trimit pe mail o copie a CI și o copie față/verso a cardului folosit ca să aibă dovada că nu sunt nigerian. Sunt curios ce dovadă aș putea eu să le ofer pentru că aceste carduri generate virtual au data valabilității și CVV afișate doar când le generezi. Ulterior nu le mai vezi nicăieri în contul online bancar ci decât seria de 16 cifre. Dacă nu le reții din prima, e nasol. Ștergi cardul și faci altul notând pe un post it CVV-ul 🙂

CST

 1. Oare daca esti din afara UE – ai card de .us de ex., mai platesti TVA?

  Incearca pe http://www.kartela.ro, au si o aplicatie Android, cred ca si iOS, pt. incarcare si e procesata de ei, prin Mobilpay.

  Foarte tare ideea cu generarea unui card virtual provizoriu pt. plati online, pacat ca n-a fost implementata si la noi….

  Bancpost a avut demult o incercare cu un card virtual de debit dedicat platilor online numit taifun, dar care exista fizic, pe care-l incarcai la bancomat- necesita o alimentare prealabila a cardului pt. a-l putea folosi, era un soi de debit cu destinatia express online payments….Ideea n-a fost dezvoltata mai departe, vad ca intre timp s-a transformat intr-un banal card de debit….

  • Notiunea de card prepaid e foarte la moda in Spania. Lumea aproape ca nu foloseste carduri atasate direct la contul bancar, din motive evidente 😀 Legea avantajeaza mult oamenii, oricum: in caz de frauda denuntata la militie, banca e obligata sa iti returneze banii in maxim 24 de ore si sa se descurce ei pentru recuperarea banilor. Face parte dintr-un fel de asigurare obligatorie incheiata in momentul semnarii contractului. Si totusi, lumea prefera cardurile prepaid. Si eu as face la fel, dar mi-e lene sa ma duc la banca. Deasemenea, mai nou exista cardul prepaid PayPal – Visa. Misto inventie, frumoasa miscare din partea lor. In Romania am incercat ceva asemanator la BCR cu un card preplatit care se numea Virtuon. Era in dolari, de cate ori depuneai sau scoteai plateai taxa de conversie (nu, in euroi nu se poate), iar taxa de deschidere era de 100 lei. In .ES, mama a primit un card prepaid cu 30e pe el, just for having it. Fara taxe, comisioane, etc.

  • Stii vreo modalitate sa fac un card in străinătate fara sa fiu rezident si prezent acolo ?

 2. Daca ai sti tu ce chef de munca au astia pe aici …

  Cristian Iosub