Windows vs Linux

Stiti bancul ala cu “cum faci sa iti iei masina noua? O duci la spalatorie pe cea veche” ? Cam acelasi lucru il experimentez pe laptop si pe telefoane. Cand senzatia de monotonie se accentueaza, ori instalez un custom ROM, ori vreo distributie noua de pe distrowatch pe laptop, ori fac un update la BIOS pentru ca mizeria asta de Toshiba Satellite C55 A nu stie altceva decat windows 8 pentru ca BIOS-ul vine by default cu o versiune de pe vremea dacilor si a romanilor in care nu s-au gandit sa faca legacy pt CSM asa ca ai numai UEFI boot mode. Abia cand si-au dat seama ca nu pot vinde laptopuri limitate la Windows 8 si Windows 10 (Rufus nu a vrut sa faca windows 7 cu UEFI), au scos update la BIOS.

Windows este mult mai user friendly fata de distributiile comerciale de Linux, dar daca vrei totusi sa experimentezi, recomand cu mare caldura ZorinOS. Sunt obisnuit in schimb cu Kali, distributie care vine cu o galagie de aplicatii preinstalate si care fac niste treburi care pe Windows nu prea poti decat eventual printr-un Acunetix.

10 avantaje pentru Windows

 1. Este usor de administrat
 2. Nu implica folosirea liniei de comanda
 3. Exista foarte multe jocuri pentru el
 4. Instalarea de programe este foarte simpla. Next … Next … Finish
 5. Aproape orice pusti din bloc stie sa il instaleze (sau mai bine zis re-instaleze)
 6. Este licentiat – nu e neaprat un avantaj, insa in caz ca primesti ecran albastru pe Window-sul tau de 150€ ai un numar de telefon la care sa suni si sa injuri
 7. Este capabil sa ruleze, desigur o vreme, si pe un hard-drive cu bad-uri – lucru pe care linux nu-l va face
 8. Producatorii de hardware ofera suport implicit pentru el
 9. Instalarea de drivere este foarte simpla si incepand cu Windows 7 are integrata o librarie extrem de mare pt aproape orice componenta
 10. Accesul foarte usor la programele care pornesc la boot-are sau odata cu windows – un avantaj atunci cand vrei sa dezactivezi un program ce incetineste Windows la pornire, dar pe de alta parte un dezavantaj daca ne gandim ca un soft spyware poate face acelas lucru.

10 dezavantaje pentru Windows

 1. Management defectuos al fisierelor temporare – fapt ce face ca hard-ul pe care este instalat sa aiba tot mai putin spatiu liber pe zi ce trece, majoritatea utilizatorilor fiind determinati sa-l reinstaleze la anumite perioade de timp
 2. Multe programe care ajung instalate pe un Windows sunt crack-uri, fapt ce incalca drepturile de autor si de distributie.
 3. Virusi, malware, spyware, addware, troieni – fara un antivirus, un sistem Windows nu rezista mult
 4. Management defectuos al programelor care utilizeaza multa memorie – un exemplu ar fi Chrome, care pe un sistem cu Windows 7 si 1 GB RAM la fiecare 30 de minute se blocheaza.
 5. Desi se bucura de suport hardware nu de putine ori se intampla ca un driver sa duca la un ecran albastru
 6. Majoritatea programelor sunt licentiate (costa), incepand cu Microsoft Office pana la amaratul de System Mechanic.
 7. Securitatea locala (intr-o retea locala) este defectuoasa – implicit folder-ul “SharedDocs” de pe computerul tau poate fi modificat de oricine din retea .
 8. Fiabilitate scazuta pe termen lung.
 9. Nu este open-source – acest lucru nu-i afecteaza pe utilizatorii clasici insa pentru developeri poate fi o problema de integrare a unor aplicatii cu cele preinstalate.
 10. Documentatie foarte slaba – daca ai ceva problema cu Windows nu se gasesc forumuri de specialitate, spre deosebire linux are forumuri dedicate diferitelor distributii si mai ales romanesti.

10 avantaje pentru Linux

 1. Este gratis – fara crack-uri. Bine, sunt versiunile Pro, Enterprise care sunt contracost sau puteti comanda sistemul de operare pe suport optic dar la preturi derizorii (gen 9$)
 2. 95% din aplicatiile pentru orice scop (media, internet, office, download, programare, web development) sunt gratis
 3. Nu prea sunt virusi
 4. Securitatea este mult mai bine implementata – fata de Windows
 5. Exista implicit un super-administrator (root) care neaparat are o parola – spre deosebire de Windows, unde pot fi mai multi si de obicei fara parole
 6. Functionalitate dovedita in domeniul serverelor
 7. Gasesti usor documentatie pentru orice problema.
 8. Fiabilitate dovedita pe termen lung
 9. Exista distributii pentru toate tipurile de sisteme (desktop, laptop, server, mainframe, mobile) – este adevarat ca CentOS de exemplu pus pe un laptop nu e cea mai buna alegere dar am vazut Ubuntu instalat cu toate driverele (inclusiv wireless) in 20 de minute.
 10. 100% customizabil, are teme si efecte 3D (gratis) inca ne-egalate de programele similare pentru Windows.

10 dezavantaje pentru Linux

 1. Putine distributii au versiuni si in romana.
 2. Desi a evoluat mult interfata linia de comanda este inca indispensabila – spre deosebire de Windows unde MS-DOS este utilizat doar de catre ‘cunoscatori’
 3. Instalarea programelor este mai complexa – pe Windows majoritatea se reduc la next … next … finish
 4. Este mai restrictiv asupra drepturilor de acces – de exemplu un fisier creat de userul ‘root’ pe linux, implicit nu poate fi sters de ceilalti utilizatori, (indiferent de partitie), pe cand pe Windows, e liber la sters cam pentru toti
 5. Instalarea de drivere este mai complexa decat pe Windows
 6. Gama de jocuri pentru Linux este mai mica decat pentru Windows.
 7. Pachetele au uneori dependente, pentru care vei fi nevoit sa te conectezi la Internet sa le rezolvi
 8. Nu este promovat de catre resellerii de calculatoare, tocmai pentru ca, fiind gratis nu le aduce castiguri
 9. Este mai putin folosit pe calculatoarele ‘Home’, preferat fiind Windows, datorita facilitatii cu care se instaleaza programe
 10. Configurarea unei retele in linux implica mai multe cunostinte decat pe Windows

Daca vreti sa aflati mai multe despre distributiile Linux: www.distrowatch.com

Mai multe despre Windows: www.microsoft.com/romania/windows/

windows_linux

 1. Prefer Windows. Sincer sa fiu nici nu am avut curiozitatea sa vad cum ruleaza Linux. Cred ca e un sistem de operare special pentru programatori nu pentru writeri.

 2. Trebuie sa recunosc ca eu sunt fan Linux. De vreo 6 luni nu am mai pus mana pe windows.

 3. Prefer Windows. Acum am trecut si eu pe Windows 8.

 4. Parerile sunt impartite cand vine vorba de batalia Linux vs Windows. Oricum e imposibil sa detronezi de pe tron un gigant precum windows.

 5. Bine v-am gasit, sunt prima oara aici. 😉
  Eu am Ubuntu (Linux) dupa multi ani in care am folosit Windows (am inceput, de fapt, de la DOS, Norton Commander etc. 😉
  Asa cum este instalat Ubuntu pe calculatoarele mele arata cam ca Windows 7, se lucreaza cu el cam ca si cu Windows 7, ruleaza si majoritatea programelor Windows de care am avut nevoie eu (folosind Wine), dar nu are unele slabiciuni ale sistemului de operare Windows.
  Nu este perfect, sunt chestii care ma enerveaza la el, dar … 😉

  Cristian Iosub