Yandex a lansat Yango pe piaţa din România, competitor al Uber, Bolt şi Clever

Yandex, una dintre cele mai mari companii de tehnologie din Rusia, a intrat pe piața de ride-sharing în București și va concura cu Uber, Clever și Bolt. Yandex este o companie de tehnologie care dezvoltă produse şi servicii folosind machine learning. Aplicația Yango este disponibilă și compania promite că un timp comisionul va fi zero pentru șoferi, iar tarifele vor fi mai mici decât la concurență. Yango spune că se deosebește de alte aplicații prin faptul că lucrează doar cu ”companii de transport”. ”Lucrăm prin intermediul partenerilor, suntem o companie de IT și avem parteneri care lucrează cu șoferii, se ocupă de documente și plătesc toate actele necesare”, spun cei de la Yango. În lista de parteneri din aplicație pot fi văzute PFA-uri, SRL-uri, companii de leasing, dar și de rent-a-car.

Aplicaţia de e-hailing Yango, parte a grupului Yandex, a fost lansată astăzi în Bucureşti, ţara noastră fiind a cincea din Uniunea Europeană unde acest serviciu este disponibil. Aplicaţia operează în prezent în 16 ţări din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, iar, în UE, a fost deja lansată în Estonia, Letonia, Lituania şi Finlanda.  Potrivit unui comunicat al companiei, călătoriile comandate prin intermediul aplicaţiei pornesc de la preţul de 5 lei cu discount, care include rezervarea maşinii, o distanţă de 3 kilometri şi o durată a cursei de 7 minute.

De exemplu, o cursă din Drumul Taberei către centru costă circa 10 lei, iar una din Piaţa Muncii la Pipera va fi în jur de 11,5 lei. De la Piaţa Universităţii la aeroportul Otopeni, cursa va costa 35 de lei.

Dacă utilizatorul introduce punctul de destinaţie atunci când comandă o maşină, aplicaţia va calcula preţul exact pe care acesta îl va avea de plătit pentru cursa respectivă. Acest preţ nu se va modifica în timpul cursei, chiar dacă maşina este blocată în trafic sau dacă şoferul va fi nevoit să urmeze o rută ocolitoare. În prezent, plata curselor este disponibilă doar prin intermediul unui card bancar înregistrat în aplicaţie.

Yango nu are propriile maşini sau şoferi, ci lucrează cu parteneri locali, respectiv companii de transport. Odată cu lansarea aplicaţiei, un centru dedicat pentru şoferi a fost deschis de un partener Yango în Bucureşti, unde şoferii se pot familiariza cu aplicaţia, participă la sesiuni de training şi teste, pot găsi răspunsuri la întrebările privind noul serviciu sau se pot odihni.

Aplicaţia permite utilizatorilor să evalueze fiecare cursă şi să trimită sugestii sau reclamaţii serviciului de transport disponibil non-stop. Şoferii cu cele mai bune evaluări primesc cele mai multe comenzi.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, ordonanţa de urgenţă care reglementează transportul alternativ cu autoturism şi conducător auto.

Odată cu lansarea Yango, s-a simțit nevoia de a se utiliza terminologia corectă pentru acest serviciu: Ride-hailing. 

Companiile precum Uber, Lyft, Bolt, Gett, Clever si multe altele descriu aceste servicii ca servicii de ride-sharing sau ride-hailing – folosind cei doi termeni in diverse comunicări. Cu toate acestea, cele două sunt experiențe diferite. Ride-hailing este atunci când un călător “hails” angajează un conducător auto personal pentru a îl duce spre o destinație. Vehiculul de transport nu este împărțit cu nici un alt călător, nici nu face mai multe opriri de-a lungul unui traseu. Ride-sharing, în schimb, este sinonim cu carpooling-ul. Este literalmente procesul în care un călător împărtășește un vehicul cu alți călători. Nu este transportul personal, spațiul fiind împărțit și se va opri pentru a ridica alți călători.

yango-download-ios
yango-download-android

O estimare personală de la MedLife Favorit la Beraria H (Pavilionul H):

 • Bolt: aproximativ 23 lei
 • Uber: aproximativ 33 lei
 • Yango: aprox 18 redus la 13 lei (perioadă promoțională). Important (!), la Yango există tarif dinamic și folosește hărți proprii și tehnologii dezvoltate in-house.

Cod promo ce ofera reducere 20 lei la urmatoarea cursa: nnlfcmav

Ce au înțeles taximetriștii din toată treaba asta? Că au strigat degeaba împotriva Uber pentru că vor veni tot mai multe companii de ride-sharing / e-hailing. Dacă nu e Uber de vină, e Bolt. Dacă nu e Bolt, e Clever. Când ura celor cu licențe de Ilfov, fum de țigară, tarif negociabil și care vorbesc tot drumul la telefon nu mai poate fi concentrată asupra corporațiilor fiind prea multe, atunci partidul e de vină. Pe grupuri de taximetriști părerile sunt împărțite:

 • “Alti sarlatani care au aparut, guvernul e vinovat ne mananca strainii!!!”
 • “șarlatani suntem noi taximetriștii ca facem prețuri ca suntem jegosi ca stim să vorbim cu oamenii și multe altele”
 • ” Ce va tot vaitati atat ? Cand va chemam la proteste, stateati la “job”, sau ma certati ca “voi aveati plan de dat”, de parca noi nu aveam ! V-am spus atunci, ca vor veni aceste zile…iata ca, au venit !!!”
 • “Au decartat unde a trebuit . Trebuie să ieșim în stradă masiv în toate orasele din țară ca altfel in maxim 10 ani vom dispărea”
 • “Asta se întîmplă din cauza colegilor care fac prețuri în loc să pună ceasu. Clienții sau săturat de ei normal că aleg pe alții”
 • “Bag p**a în Rusia și în tot PSD ul”
 • “Concurenta neloiala”
 • “Unde sunt cei care votau PSD daca scoate UBER ul din tara. Acum poftim, au mai adus pe unii. “Romania merita mai mult” “
 • “acum se triaza taximetristi de soferi”
   Cristian Iosub