Ziarul Financiar are minioni pe post de jurnalisti

Presa din România se reinventează declarativ la fiecare conferință. Întotdeauna e cineva vinovat pentru ca printul nu poate fi resuscitat si întotdeauna e vreun student de vină atunci când vreo publicație o gafează.

Ziarul financiar era printre puținele ziare pe care le citeam în print și o perioadă chiar cotizam la partid abonamentul ZF Corporate. Au articole bune, au articole slăbuțe, dar au și articole traduse pe care le-am mai citit în alte două surse. Pentru articolele traduse trec cu privirea în diagonală și voit nu citesc întreg conținutul pentru că știu deja versiunea originală și nu am nevoie ca vreun Margareta Nistor să aibă propria interpretare.

Margareta Nistor în varianta zf.ro este Robert Manea care are probabil niște minioni care îi dau la mână articole deja scrise și el doar le publică pe site. Jurnalism fără corectură. Că deh, în online se admit greșeli pe când în print l-ar fi biciuit în fața Pieței Presei Libere.

A mai dat dume în trecut dar de data asta tehnologia ne ajută să și vedem pe termen lung profesionalismul jurnalistului de la Ziarul Financiar. Partea bună este că dacă de Google Cache mai scapi, Web Archive să zicem că nu a apucat să treacă peste pagină să o indexeze, întodeauna sunt alți profesioniști la fel de buni care preiau automat fără să îi intereseze ce au preluat (fie copy paste fie auto publish).

Încheierea articolului Studiu: SUA, China, Japonia şi Coreea vor domina reţeaua 5G  este:

Experienţa de zi cu zi arată că operatorii telecom pot majora preţurile reţelei 5G cu 15% – 20%, la nivelul ofertelor cu trafic de date nelimitat. 

Orange în schimb, preia articolul automat și nu îl verifică nimeni așa că afișează și în ziua de astăzi, la mai mult de 5 zile de la incident, versiunea originală a articolului care se termină astfel:

Experienta de zi cu zi arata ca transportatorii pot majora preturile retelei 5G cu 15% – 20%, oferind “mai mult pentru mai multi” planuri de date nelimitate.

Aici e sursa sa vezi daca am tradus cum trebuie: https://www.reuters.com/article/us-telecoms-5g/usa-china-japan-and-korea-to-dominate-5g-study-idUSKBN1XH0RC

Greșeli mai sunt, dar asta arată profesionalismul unui jurnalist din online. Singura explicație e că e plătit cu biscuiți și cornuri, altfel nu văd niciun motiv pentru care un jurnalist ar lua copy paste atât de brutal un articol tradus de către un alt minion, cu atât mai mult cu cât este un articol din sfera tehnică. L-a corectat 4 zile mai târziu.

Nu sunt ipocrit, și eu am mai luat comunicate de presă copy paste, dar 1 din 5 comunicate au greșeli de logică sau ortografie așa că le corectam înainte să apăs publish. Aparent nu și la zf.ro Asta îmi aduce aminte de articolul Cum sa nu ciordesti continut de pe siteurile altora unde Scoala de Soferi TEO publicase pagina de Termeni și Condiții cu tot cu track changes-ul din Word.

ziarul financiar robert manea
ziarul financiar robert manea
      Cristian Iosub