Ziua in care marketingul a murit

Prezența unui brand în social media a devenit un factor important în alegerea unui produs de către consumator. Companiile serioase știu deja treaba asta și caută pe timp de criză financiară să se mențină active în online, să fie vii mereu în ochii consumatorilor iar pentru aceasta sunt folosite diverse platforme interactive de promovare și socializare sau chiar campanii de informare și concursuri organizate cu ajutorul bloggerilor. Puțini sunt cei care aspiră la o creștere serioasă a veniturilor, fiind extrem de important în perioada aceasta măcar să își mențină poziția și valoarea brandului.

Din păcate, marketingul românesc a suferit dintotdeauna de pe urma secretarelor cu atribuții de manager. Există în unii o repulsie asupra a tot ce este nou, asupra tuturor propunerilor venite din partea altora, suspinând virgine naoptea și visând că sunt zeii pe pământ. Zilele trecute discutam cu o fătucă, Marketing Manager la o companie respectabilă și încercam să aflu de ce nu a răspuns la câteva emailuri în care era detaliat un plan de promovare cu investiție zero și rezultate imediate (indexare, promovare brand, stabilitate sau chiar creșterea de vânzări etc). Așa aflu surprins că tipa ștersese emailurile venite pe adresa marketing @ … .ro pentru că nu vrea să primească ajutor din partea nimănui. Ea visează să gestioneze marketingul din companie după propriile păreri preferând să aleagă ea calea de promovare în loc să primească oferte, deci ea să trimită email nu să primească.

Zeii pe pământ atotstiutori nu or să înţeleagă niciodată faptul că fiecare end user din online are propriile metode de informare, siteurile preferate. Degeaba sunt ~15k  de bloguri în RO atâta timp cât eu citesc undeva la 30 maxim pe zi. Asta nu înseamnă că restul blogurilor nu sunt citite. Dacă alteţei sale îi place un site cu trafic de  500 de unici pe zi, nu concepe să audă şi de alte siteuri chiar cu 10k unici pe zi. Nu contează pentru ea datele, statisticile, rezultatele, studiile de caz concrete.

Ziua în care a murit marketingul în compania respectivă este ziua în care atribuţiile de manager au fost acordate unei secretare, sărind vreo 4 nivele . Nu mă întrebaţi cum a reuşit că se sugînţelege subînţelege.

      Cristian Iosub